• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Росія отримала близько $530 мільйонів за продаж викраденого українського зерна
    Опубликовано: 2022-10-05 12:05:46

    Росія заробила щонайменше $530 млн на продажі краденого з України зерна. Про це йдеться у спільному розслідуванні Associated Press (AP) та PBS.

    Росія заробила щонайменше $530 млн на продажі краденого з України зерна.

    У ході розслідування з'ясувалося, що до крадіжки українського зерна причетні понад три десятки суден, які здійснили близько 50 рейсів із вивезення зерна з окупованих Росією територій України до Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн.

    Один із прикладів
    9 липня у Мелітополі у важковози було завантажено зерно, яке прибуло до Феодосійського порту в Криму. Там його перевантажили на «Лаодікею», після чого з вимкненим транспондером повезли до Лівії та Сирії.

    Згідно з документами, пунктом відправлення «Лаодікеї» був Кавказ. Але тамтешній порт надто дрібний для такого великого судна, натомість Феодосія (де воно було помічено на супутникових знімках) якраз підходить.

    «Лаодікея» — одне із трьох суден, якими володіє сирійська державна компанія Syriamar Shipping. При цьому з 2015 року вона перебуває під санкціями США. Ці судна здійснили щонайменше 10 рейсів з окупованого узбережжя України до Сирії, Лівії та Туреччини.

    Також до викрадення українського зерна причетна російська державна «Об'єднана суднобудівна корпорація», яка забезпечує військово-морський флот РФ кораблями та підводними човнами. Через дочірню компанію Crane Marine Contractor вона придбала три судна, які здійснили щонайменше 17 рейсів від окупованої України до Туреччини та Сирії.

    Так, судно «Михайло Ненашев» вирушило з Севастополя з вимкненим транспондером і 25 червня прибуло до турецького порту Дертіол і розвантажило зерно. Причал, куди прибуло судно, належить турецькій компанії, якою володіє наближений до Путіна російський олігарх Віктор Рашніков. За документами «Михайло Ненашев», як і «Лаодікея», завантажився зерном у Кавказі.

    В окремих випадках супутникові знімки фіксували, як російські кораблі перевантажували зерно на інші просто в море — біля берега окупованого Росією Криму.

    Покупці зерна
    За даними розслідування, можливо, покупцем краденого українського зерна могла бути Туреччина. Вже згадані «Лаодікея» та «Михайло Ненашев» іноді прибували в порти з елеваторами, якими володіє державна структура — Зернова рада Туреччини.

    У червні турецька влада заявила, що не знайшли доказів, що підтверджують прибуття в країну викраденого зерна з України.

    Інф. minfin.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.