• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на пальмову та соєву олію ще впали
    Опубликовано: 2022-08-02 11:08:15

    Ціни на пальмову та соєву олію ще впали

    Світові ринки рослинних олій залишаються під тиском прогнозів зниження цін на нафту, збільшення пропозицій пальмової олії з Індонезії та падіння попиту на неї.

    На біржах США та Малайзії трейдери у п’ятницю активно продавали контракти в очікуванні зниження світових цін внаслідок рецесії світової економіки.

    Ціни на нафту минулого тижня незначно виросли, проте через невизначеність з подальшими тенденціями це майже не вплинуло на ринки рослинних олій.

    Серпневі ф’ючерси на пальмову олію на малайзійській біржі Bursa весь тиждень лишалися стабільними, а у п’ятницю впали на 4,4% до 4708 рінггитів/т або 1068 $/т, за три сесії майже відігравши падіння попереднього тижня, проте на 18,8% поступаються рівню двотижневої давнини. За місяць ціни на пальмову олію впали на 21,9%, що стало найбільшим падінням з кризового 2008 року.

    За даними сюрвейєрів, Малайзія у червні скоротила у порівнянні з травнем експорт пальмової олії на 10-13,4%, хоча аналітики очікували більшого скорочення. Зараз ринок очікує звіт по виробництву за червень.

    Ринок підтримала інформація про наміри Індонезії збільшити виробництво біодизеля з пальмової олії з 30% до 35%, щоб після уповільнення експорту активізувати закупівлі пальми у фермерів.

    На біржі в Даляні у п’ятницю ф’ючерси на пальмову олію впали на 6,5%, а на соєву – на 5,1%.

    На біржі в Чикаго липневі ф’ючерси на соєву олію за дві сесії обвалилися на 10,6% до 1450 $/т на тлі завершення терміну дії контрактів, а жовтневі впали на 7,8% до 1378 $/т, навіть попри прогноз скорочення площ сівби сої у США.

    Під тиском низького попиту з боку імпортерів, ціни на соєву олію з поставкою у серпні впали в Бразилії до 1448 $/т FOB Paranagua, а в Аргентині – до 1439,6 $/т FOB Up River.   

    Значна пропозиція соєвої та пальмової олії компенсують дефіцит соняшникової олії на світовому ринку. Росія продовжила дію експортного мита на соняшникову олію та шрот та перевела оплати за них в рублі, що підтримає ціни на високому рівні. З 1 липня ставка експортного мита на соняшникову олію виросла до 560,1 $/т (у червні була 525 $/т) внаслідок підвищення індикативної ціни з 1750 $/т до 1800,2 $/т.

    За даними асоціації «Укроліяпром», в портах та на заводах України готовими для експорту залишаються 500 тис т соняшникової олії, і щомісяця виробляється ще 200-250 тис т олії. Проте у червні залізницею вдалося експортувати лише 82 тис т олії та 52 тис т шроту. Олія раніше експортувалася переважно до Індії та Китаю, тому лише розблокування портів дозволить відновити поставки в тому напрямку. Якщо до війни Китай купував до 50% українського шроту, то тепер заводи вимушені спалювати його через низькі ціни та попит, отримуючи натомість електроенергію.

    Ціни попиту з боку європейських покупців на українську соняшникову олію впали до 1350-1450 $/т DAP Польща, Румунія та Болгарія на тлі значної пропозиції та падіння цін на інші рослинні олії.

    Уряд Індії для стримування внутрішніх цін видав квоти на безмитний імпорт соєвої та соняшникової олії до 30 червня 2023 року, хоча раніше мито було знижено до 0%, що активізувало поставки соєвої олії.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.