• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна розпочала збирати врожай, проте не зрозуміло, як буде його експортувати
    Опубликовано: 2022-06-27 14:23:24

    Україна розпочала збирати врожай, проте не зрозуміло, як буде його експортувати

    Цьогорічні жнива в Україні будуть дуже важкими: на півдні та сході ведуться бойові дії, з окупованих територій зерно крадуть російські війська.

    Крім того, внаслідок посухи суттєво знизиться врожайність, а значні запаси торішнього врожаю та заблоковані порти перешкоджатимуть зберіганню та продажу. В Ізмаїльському районі Одещини цього тижня почали збирати озимий ячмінь.

    Представник Гідрометеоцентру Т. Адаменко вважає погодні умови сприятливими для формування гарного врожаю ранніх зернових, незважаючи на окремі особливості поточного вегетаційного періоду. На полях західних, північних, північно-східних та центральних областей накопичені достатні запаси вологи, проте з травня почалася та посилюється посуха на півдні Одещини, яка зараз поширилася в окремі райони Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Полтавської областей.

    Керівник департаменту агрополітики Одеської ОВ Алла Стоянова вважає, що цьогоріч через посуху одеські фермери зберуть зерна на 30% менше, ніж у 2021 р.

    Трейдери майже не закуповують зерно старого врожаю, оскільки намагаються вивезти раніше придбане, а зростання вартості логістики у 2-3 рази не дозволяє спрогнозувати закупівельні ціни, незважаючи на високі котирування на світових біржах. На тлі відсутності попиту з боку експортерів закупівельні ціни на пшеницю впали до 5500-6000 грн/т (188-205 $/т) з доставкою на млин. Переробники не можуть продати висівки, тому складують їх чи утилізують (з додатковими витратами), і не враховують у собівартості борошна. Ліцензування експорту пшениці майже зупинило її відвантаження, і трейдерів більше цікавить соняшник та ріпак.

    Вартість доставки зерна до портів Румунії, Польщі чи Болгарії складає 120-160 $/т, і при ціні на ячмінь в межах 300 $/т в порту виробник отримає лише 140-180 $/т залежно від регіону.

    Від агресії проти України та блокування портів Чорного моря росія отримує додаткові доходи у вигляді високих світових цін на нафту, газ та зерно. З 01.07.21 по 14.06.22 росія експортувала 42,6 млн т зерна, з яких 35,6 млн т – пшениці. З 15 лютого було відвантажено 9,54 млн т зерна, зокрема пшениці – 7,4 млн т, з яких 2,25 млн т придбала Туреччина, 1,73 млн т – Іран та 1,56 млн т – Єгипет.

    Питання розблокування портів України залишається відкритим. Україна не довіряє гарантіям безпеки від росії, тому погодиться на розмінування фарватерів лише в разі забезпечення військовими кораблями країн НАТО вільних проходів вантажних кораблів та захисту українського узбережжя.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.