• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 40% імпорту йшло морем: експерт пояснив причини здорожчання та дефіциту риби та морепродуктів
    Опубликовано: 2022-05-17 11:03:14

    З початком повномасштабного вторгнення український ринок рибних та морепродуктів зменшився в декілька разів. Через заблоковані порти в Чорному морі виникають проблеми з логістикою, а внутрішній вилов страждає від бойових дій на території України. Про це повідомили журналісту УНН в Асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів".

    Цитата

    "Майже 40% імпортованої риби доставлялось морем. Відповідно, зараз заблоковані всі порти, і немає можливості зручним способом доставити велику кількість продукції. Саме морем з Америки імпортувалися хек і мінтай, з азійських країн – морепродукти, з Норвегії та Ісландії – оселедець та скумбрія. Зараз компанії вимушені перенаправляти частину продукції на рибний хаб у Литві, а частину – в Румунію та Туреччину. Відповідно, звідти вже направляється до України автотранспортом. Це незвичні шляхи і для імпортерів, і для країн, тому що через збільшення завантаженості порти не справляються", – зазначили в Асоціації.

    Деталі

    З імпортом, який здійснювався автотранспортом, теж виникли складнощі. Частина продукції направлялася з балтійських країн, зокрема, Естонії, через білорусь. Зараз цей напрямок теж неможливий і транспорт їде в об’їзд. Так, 90% продукції на сьогодні імпортується через Польщу, 10% – через Румунію і Угорщину.

    "Через порушену логістику в березні обсяг імпортованої риби та морепродуктів склав максимум 10% від обсягів березня минулого року. У квітні ситуація дещо покращилася, так як компанії почали адаптуватися", – повідомили в Асоціації.

    Значних втрат, які сягнули сотень мільйонів гривнь, зазнав український ринок рибних та морепродуктів через бойові дії на Київщині.

    Щодо внутрішнього вилову, то тут теж існують значні проблеми.

    "За минулий рік було добуто 65 тисяч тонн риби. Для прикладу, до 2014 року, поки Крим не окупували, ця цифра складала 200-220 тисяч тонн. Після анексії Криму – близько 100 тисяч тонн, а останні два-три роки вилов риби скорочувався. Зараз ситуація не краща, так як третина – це вилов в Азовському морі, третина – в Чорному, а третина – у внутрішніх водах. Зараз ні в Азовському, ні в Чорному морі неможливо здійснювати промисел. Залишається внутрішній ресурс, але лише в тих частинах, що не зазнали окупації. Навіть в довоєнні періоди ця цифра становила 15-20 тисяч тонн", – зазначили в Асоціації.

    Додамо

    Зростання вартості риби у квітні становило в середньому 33%.

    Варвара Крат

    Джерело: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.