• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Їжте більше овочів та менше м'яса і живіть довше. Чому рослинний раціон корисний – вчені
    Опубликовано: 2022-02-16 11:02:11

    Збільшення споживання рослинної їжі може подовжити тривалість життя.

    Про це йдеться в новому дослідженні University of Bergen, Норвегія.

    Вчені використали дані попередніх аналізів і дослідження Global Burden of Disease, щоб створити модель Food4HealthyLife, яка оцінює вплив змін у раціоні на тривалість життя.

    "Розуміння потенційного впливу на здоров’я різних груп харчових продуктів може дозволити людям досягти значних переваг для здоров’я", – пишуть автори дослідження.

    Їх ключові висновки:

    збільшення споживання бобових, цільнозернових та горіхів, а також зменшення червоного м’яса та похідних продуктів (ковбаси, сосисок) подовжує тривалість життя;
    збільшення тривалості життя спостерігалось у віковій групі від 20 років: у чоловіків – зростання в середньому на 13 років, а у жінок – майже на 11;
    люди у віці 60 років помітили збільшення тривалості життя в середньому на 8 років після переходу на рослинну дієту.
    Що кажуть експерти
    Дієтологиня Крістін Кіркпатрик і медичний директор Pritikin Longevity Center Данін Фрудж стверджують, що висновки дослідження не є несподіванкою.

    "Харчування має значний вплив на наше здоров’я у будь-якому віці. Харчові звички можуть суттєво вплинути на розвиток хвороб та довголіття", – додає Фрудж в інтерв'ю для ресурсу Healthline.

    Кіркпатрик запевняє, що результати цього дослідження відображають попередні дані – збільшення рослинної їжі і зменшення м'яса в раціоні може знизити смертність.

    Наприклад, аналіз 2020 року, опублікований у Critical Reviews in Food Science and Nutrition, показав, що високе споживання цільнозернових, овочів, фруктів, горіхів, а також кави пов’язане зі зниженням ризику смертності з усіх причин. Високе споживання червоного або обробленого м’яса пов'язане з частішими випадками смертності з усіх причин.

    Як змінити раціон
    Фахівці заохочують до змін у будь-якому віці. Адже зараз як ніколи слід максимально забезпечити свій організм поживними речовинами.

    За словами Фрудж, існує низка ознак, які сигналізують про потребу у зміні раціону.

    Наприклад, "затуманення мозку", труднощі з концентрацією або зниження рівня енергії, які впливають на продуктивність.

    "Щоб залучити молодь до зміни раціону, я запитую у них, чи потрібні їм кава, цукор чи енергетичні напої, щоб почати продуктивну роботу вранці чи продовжити її до обіду і впродовж дня?", – додає Фрудж.

    Щоб перейти від звичного раціону до більш рослинного, Кіркпатрик радить дотримуватись наступних правил:

    Споживайте продукти, які мають рослинну основу.
    Замініть тваринний білок рослинним: наприклад, м'ясну котлету стравою з нуту. Дієтологиня додає, що колір продуктів може впливати на щільність поживних речовин в них. Тому додавайте до щоденного раціону принаймні п'ять різних кольорів. Це допоможе урізноманітнити вашу тарілку фруктами, овочами, бобовими, горіхами та насінням.
    Обирайте ненасичені олії. За даними American Heart Association, мононенасичені та поліненасичені жири можуть покращити показники холестерину в крові, якщо використовувати їх замість насичених жирів і трансжирів. Наприклад, додайте в раціон оливкову олію extra virgin.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.