• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тропічна заміна цукру. Все про фініки: калорійність, користь, ризики
    Опубликовано: 2022-02-16 09:05:32

    Сушені фініки – тропічні гості у раціоні українців. Попри цей факт, вони можуть стати корисним доповненням щоденного меню.

    Адже є джерелами клітковини, мінералів та вітамінів групи В.

    Поживна цінність

    За даними Nutrition Data, у 100 г фініків є:

    калорій: 282;

    вуглеводів: 75 г;

    клітковини: 8 г;

    цукру: 63,4 г;

    жирів: 0,4 г;

    білків: 2,5 г;

    вітаміну К: 2,7 мкг (3% денної норми);

    вітаміну В2: 0,1 мг (4% денної норми);

    вітаміну В3: 1,3 мг (6% денної норми);

    вітаміну В6: 0,2 мг (8% денної норми);

    фолієвої кислоти: 19 мкг (5% денної норми);

    кальцію: 39 мг (4% денної норми);

    заліза: 1 мг (6% денної норми);

    магнію: 43 мг (11% денної норми);

    фосфору: 62 мг (6% денної норми);

    калію: 656 мг (19% денної норми);

    міді: 0,2 мг (10% денної норми);

    марганцю: 0,3 мг (13% денної норми).

    У порівнянні з іншими сухофруктами – інжиром чи чорносливом, – фініки мають найвищий вміст антиоксидантів – флавоноїдів, каротиноїдів та фенолової кислоти.

    Користь
    Декілька причин додати фініки у раціон:

    Це джерела клітковини. Вона особливо корисна для травної системи, адже запобігає закрепам та сприяє регулярному випорожненню кишківника.

    Мають низький глікемічний індекс – показник того, як швидко продукт підвищує рівень цукру в крові. Клітковина у необроблених цукровим сиропом фініках позитивно впливає на контроль цукру в крові. Вона уповільнює травлення, запобігаючи підвищенню цукру після їжі.

    Замінюють цукор в десертах. Фініки містять фруктозу, яка забезпечує їх карамельним смаком. Саме тому їх часто використовують у десертах як замінник цукру. Адже, попри високий вміст фруктози, фініки мають високу поживну цінність, на відміну від цукру.

    Збільшують вміст калію в раціоні. У фініках багато калію, який є електролітом, необхідним організму для здоров’я серця та зниження кров’яного тиску.

    Містить корисні мінерали для здоров’я кісток. Фосфор, калій, кальцій та магній корисні для міцності кісток та зменшення ризику захворювань, як остеопороз.

    Ризики
    Перш ніж придбати фініки, перевірте інформацію на пакуванні. Адже сухофрукти часто обробляють цукровим сиропом. Через це калорійність продукту зростає, а потенційна користь нівелюється.

    Щодо алергічної реакції, то це рідкісне явище. За даними VeryWellFit, вона може проявитися у людей з алергією на пилок. Симптоми: свербіння та запалення в роті та навколо нього.

    Проте сульфіти, додані як консервант у сухофрукти, та цвіль, можуть також викликати алергію. Потенційні симптоми – від легких хрипів до анафілактичного шоку.

    Як додати у раціон
    Фініки зазвичай їдять як перекус до кави та чаю. Спробуйте додати їх замість меду чи цукру в смузі, приготувати з них корисні цукерки чи навіть додати в плов.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.