Збільшити урожай та якість картоплі без застосування хімічних добрив та гербіцидів можливо, вважає вчений з Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Віктор Присяжний. Науковець доводить – картоплю краще вирощувати під шаром соломи. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
Досліди, проведені Віктором Присяжним, доводять, Що мульчування допомагає збільшити врожайність бульби на третину, а подекуди й на 43%.
“За результатами досліджень урожайність картоплі, яка вирощена під шаром соломи, була на 32–43% більшою, ніж на контролі. Бульби картоплі мали значно більші розміри, правильну, недеформовану форму і знаходилися близько до поверхні ґрунту. Внаслідок створення сприятливих умов для вирощування картоплі під шаром соломи відбувається оновлення посадкового матеріалу. Урожайність картоплі в гребенях із посадкового матеріалу, вирощеного під шаром соломи, наступного року була на 9% більшою, ніж на контролі”, – цитує науковця видання AgroTimes.
Нагадаємо, примхи погоди, подорожчання палива і добрив, зробили сезон-2021 справжнім випробовуванням для картоплярів.
“В Україні професійне вирощування картоплі – це тільки 7% від всього ринку. Решта 93% – це приватне виробництво, які можуть реалізовувати зібраний врожай за цінами, нижчими за ринкові. Минулого року саме вони суттєво збили ціну на картоплю. Приватні фермерські господарства готові продавати картоплю і по 3-4 гривні. Вони формують ціни на товар зовсім не так, як великі виробники. Їм не потрібно враховувати ані зарплат для працівників, ані грошей на зберігання і таке інше”, – зазначає Сергій Бородавко, керівник з продажів компанії «Агріко Україна».
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua