• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як правильно припинити договір оренди землі
    Опубликовано: 2022-02-08 14:01:27

    Припиняти договір оренди необхідно правильно й вчасно, інакше автоматичне продовження оренди, що значить фактичну втрату землі. Про це розповів голова Всеукраїнського обєднання власників землі Роман Головін, передає Zemelka.ua, пише agronews.ua.

    «Припинення договору у зв’язку з закінченням строку його дії не така й проста річ, як комусь здається. Якщо хтось думає, що настане дата закінчення договору й ділянка вільна від орендаря, то він глибоко помиляється», — розповів експерт.

    За його словами, при всіх складнощах припинення дії договору оренди землі у зв’язку із закінченням строку, на який його було укладено, — це поки що єдиний найпростіший спосіб припинити (розірвати) оренду землі.

    «Прийняті нові закони щодо регулювання земельних відносин не відповідають принципу правової визначеності. Тому при припиненні дії договору оренди землі необхідно робити як за нормами закону, які діяли на момент укладання договору оренди землі, так і за нормами, які діють зараз», — пояснив Роман Головін.

    Єдине, на чому необхідно зосередитись для сприйняття важливості правильного припинення договорів оренди землі є те, що тепер договір оренди землі може поновлюватися автоматично без відома власника землі. Щоб цього не сталося, пояснює експерт, власник землі повинен скористатися правом відмови від поновлення договору не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору шляхом подачі до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

    Дії власника землі для припинення договору оренди землі за нормами Закону «Про оренду землі» до 15.07.2020 р.:

    1. Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це власника землі до закінчення строку дії договору оренди землі у строк, встановлений договором оренди землі, але не пізніше як за один місяць до закінчення строку дії договору оренди землі. До листа-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк орендар додає проєкт договору.
    «Тому, якщо, вам надійшов лист-повідомлення від орендаря про укладання договору оренди на новий строк, вам необхідно надати відповідь на цей лист з обґрунтуванням відмови. Не надаючи відповідь орендареві ви надаєте йому можливість продовжувати користуватися вашою землею на запропонованих ним умовах», — пояснив експерт.

    2. Впродовж місяця після закінчення договору оренди землі необхідно надіслати орендареві ще раз заперечення у поновленні договору оренди землі.
    «Інакше за умови, що орендар продовжуватиме обробляти вашу землю, орендар буде вважати що ви дали йому мовчазну згоду на подальшу експлуатацію вашої землі», — розповів Роман Головін.

    3. Не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору подати заяву до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. Ця заява й буде вважатися відмовою в поновленні договору оренди вашої землі. Така дія передбачена змінами до Закону «Про оренду землі», які діють з 15.07.2020 р.
    «В жодному разі не підписуйте ніяких додаткових угод з орендарем, не підписуйте ніяких йому паперів — орендар використає це проти вас й продовжить договір оренди», — підсумував Роман Головін.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.