• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені озвучили неочікувані факти про шкоду мандаринів
    Опубликовано: 2021-12-27 10:03:20

    Багато хто любить мандарини. Вони незмінно асоціюються з Новим роком та святковим настроєм. Ці фрукти смачні, соковиті та освіжаючі, а крім того, ще й корисні. У мандаринах містяться вітаміни С, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти та багато інших речовин. А завдяки останнім вітамін С найдовше і краще зберігає свою активність. Про це повідомляє championat.com, пише agronews.ua.

    Скільки мандаринів можна з’їсти?
    Вважається, що фрукти можна їсти у необмеженій кількості. Але насправді вони містять чимало глюкози, яка стимулює вироблення інсуліну. Якщо людина з’їдає дуже багато фруктів (більше 300 г) за один прийом, інсулін порушує розщеплення жиру, і він вирушає в жирове депо, а людина набирає вагу.

    Якщо їсти мандарини в рекомендованих кількостях (а це 250-300 г на день), фруктоза не є небезпечною. Бажано розподіляти цю норму та з’їдати порційно протягом дня, а не за один раз. Але пам’ятайте: чим солодший і стигліший фрукт, тим більше в ньому цукру і вище його глікемічний індекс, а значить, і порція має бути меншою.

    Що корисніше: соки чи фрукти?
    Як зазначалося, в мандаринах міститься чимало корисних речовин. Так, фітонциди це природний антисептик. Вітамін С прискорює регенерацію тканин, підвищує стійкість організму до бактеріальної флори та інфекцій, бере участь у процесі згортання крові та має антиоксидантну дію, зменшує проникність капілярів, покращує засвоєння заліза. Нестача вітаміну С призводить до швидкої стомлюваності, що позначається на загальному самопочутті. Бета-каротин необхідний роботи серцевого м’яза.

    Зараз у моді фреші, смузі, сокові детокси, але не всі замислюються про склад та користь таких напоїв. Наприклад, мандариновий фреш містить багато органічних кислот, які у великих кількостях шкодять шлунку та підшлунковій залозі, руйнують зубну емаль. А ось клітковини в соках менше, ніж у цілих фруктах. Крім того, зловживання фрешами загрожує зайвою вагою через велику кількість фруктози.

    Фрукти краще їсти, а не пити. А якщо все-таки захотілося свіжого соку, варто вибрати варіант, який містить зелень – шпинат, петрушку, листовий салат. У такий фреш можна додати і мандарин, але не більше одного.

    Чому не варто зловживати мандаринами?
    Мандарин – це цитрусовий фрукт, який може викликати алергічні реакції під час переїдання. Кислі плоди не рекомендовані людям із захворюваннями травної системи: гастритом, колітом, виразковою хворобою, а також при проблемах із підшлунковою залозою та жовчним міхуром. Також педіатри не рекомендують давати мандарини дітям до року.

    Як правило, шкірку обробляють спеціальним розчином, щоб продовжити термін зберігання та убезпечити плоди від грибка. Тому перед вживанням мандарини необхідно обов’язково мити. А саму шкірку можна їсти, тільки замочивши її, інакше є ризик отруєння хімічними речовинами.

    Не варто вибирати мандарини як десерт: вони запускають бродіння в шлунку і провокують здуття. Також ці фрукти погано поєднуються з жирами та білками м’яса, риби та птиці – краще не використовувати їх при приготуванні цих страв. Крім того, кислі цитруси підвищують апетит, тому не рекомендується їсти їх на вечерю.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.