• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому необхідно досліджувати посівний матеріал перед купівлею
    Опубликовано: 2021-12-11 15:02:50

    Розпочалася пора закупки насіння на наступний сезон, і аграрій, як і щороку, знову стоїть перед вибором: який сорт чи гібрид обрати, якому бренду віддати перевагу, та до якого постачальника найкраще звернутися. Тим паче, що від розмаїття різних за ціною та умовами пропозицій голова йде обертом, тож зупинитися на конкретних позиціях надзвичайно складно.

    На що в першу чергу варто звернути увагу при виборі посівного матеріалу? Основні показники що характеризують якість посівного матеріалу, зазначають фахівці «Інституту здоров’я рослин», – це схожість, енергія проростання та кількість протруйника на насінні (якщо йдеться про завчасно протруєне насіння). Тому навіть якщо ви співпрацюєте з перевіреними постачальниками, вони рекомендують неодмінно дослідити посівний матеріал на цей комплекс показників перед купівлею.

    «Як-то кажуть, що посієш, те й пожнеш, тому дослідження якості посівного матеріалу перед купівлею, я вважаю, – must have для кожного аграрія, – впевнений науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Під виглядом посівного матеріалу з високими показниками якості вам може трапитися все що завгодно: і насіння попередніх років, що під час неналежного зберігання втратило заявлені посівні якості, і насіння дешевших сортів чи гібридів, яке не відповідає «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння», й насіння, яке містить недостатню кількість протруйника або взагалі оброблене звичайним барвником. Словом, варіацій безліч, та результат завжди один: збитки. Тому я рекомендую в будь-якому випадку перестрахуватися і впевнитись, що ви купуєте якісний посівний матеріал. І допомогти в цьому питанні може винятково лабораторне дослідження зразків насіння із кожної партії».

    Для дослідження посівного матеріалу на визначення посівних якостей та вмісту діючих речовин протруйника на насінині Сергій Сальніков рекомендує звернутися до «Інституту здоров’я рослин». Сьогодні насіння тут можна дослідити на показники енергії проростання, схожості, а також визначення фітопатологічної зараженості насіння. Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, чи можна його сіяти, чи краще замінити взагалі.

    Крім того, за допомогою новітнього лабораторного обладнання вчені Інституту визначають діючу речовину протруйника, яким оброблене насіння, а також її кількість на поверхні насінини. За результатами даних досліджень аграрій плануватиме свої подальші кроки – чи варто висівати це насіння, чи доцільно його допротруїти, чи приготуватися до внесення інсектицидів і фунгіцидів вже на перших етапах вегетації.

    «В 2020 році науковцями «Інституту здоров’я рослин» було закладено дослід на зерні пшениці озимої, що було оброблене різними протруйниками, – розповідає Сергій Сальніков. – Наприклад, згідно отриманих даних, вміст на насінині тіаметоксаму за рік зберігання в оптимальних умовах зменшувався на 30-35% відносно початкової кількості. Це ще раз доводить необхідність визначення вмісту протруйника на посівному матеріалі, адже, залежно від умов та періоду зберігання насіння, діючі речовини, що входять до складу протруйника, розпадаються».

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.