• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні активно розвивають вирощування нішевих культур
    Опубликовано: 2021-12-06 12:09:57

    Шафран – культура аналогічна крокусу з осіннім цвітінням – був, є і залишатиметься найдорожчою спецією у світі. Втім, якість українського продукту поки що залишається мало зрозумілою ринку через те, що виробники ще не можуть надати достатній обсяг продукції. Проте культура вирощування шафрану в Україні розвивається. Про це повідомляє east-fruit.com, пише agronews.ua.

    «Частково це можна пояснити тим, що фермерські господарства починають розуміти, що необхідно поряд з основним напрямком бізнесу займатися якимось довгостроковим нішевим напрямком. Шафран якраз і є такою культурою. При цьому в Україні на сьогоднішній день немає жодної методики для масового виробництва шафрану», — пояснює директор компанії «Чистий продукт» Сергій Паращенко.

    Він також повідомив, що його компанія на сьогоднішній день реалізує пілотний проект із вирощування шафрану на площі 0,2 га. Метою проекту є досконале вивчення виробництва цієї культури в українській кліматичній зоні, розробка чітких рекомендацій щодо вирощування шафрану та промислове розмноження цибулин цієї унікальної рослини.

    За словами директора компанії «Чистий продукт», перш ніж безпосередньо зайнятися вирощуванням культури, він досконально протягом 3 років вивчав досвід знайомих виробників з Херсонської області.

    «При цьому спочатку підраховуючи економічну складову, я отримував не зовсім обнадійливі цифри з вирощування цієї культури. Тим не менш, з огляду на те, що в нашому господарстві є в оренді достатні площі землі, нам захотілося розпочати якийсь довгостроковий проект. І тому я почав глибше вникати у тему вирощування шафрану.

    Шафран схожий на однозубковий часник, вирощуванням якого ми вже займалися – у нього практично аналогічна структура цибулини. При цьому періоді її плодоношення становить близько 7 років.

    Посадковий матеріал ми купували в Україні. На ринку існує також пропозиція голландського посадкового матеріалу за вищою вартістю. Цибулини ми висадили 28 вересня, а 19 жовтня вже отримали цвітіння культури. Як бачимо, шафран є досить швидко зростаючою культурою. Зі своїх 0,2 га ми цілком можемо зібрати 1 кг спеції», – зазначає Сергій Паращенко.

    Сергій Паращенко також звертає увагу на нюанси вирощування шафрану в Україні. Так, якщо загальноприйнятою глибиною посадки цибулин рослини прийнято вважати 8 см, то в Україні, на думку виробника, достатньо глибини близько 5 см через особливості земель.

    «Вже сьогодні ми розуміємо, що вирощування шафрану є досить перспективною нішою, оскільки покупці цієї культури знаходяться завжди», – резюмує Сергій Паращенко.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.