Зимою продуктовий кошик не має залишатись без овочів. Адже є ті, що вирощуються в прохолодний період року, серед них пекінська капуста. Свою назву овоч отримав через походження. Адже цей вид капусти почали вирощувати в Китаї ще XV століття.
Проте зараз овоч немає кордонів. Він продається в усьому світі та має широкий асортимент рецептів.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г пекінської капусти міститься:
калорій: 16;
вуглеводів: 3,2 г;
клітковини: 1,2 г;
цукру: 1,4 г;
жирів: 0,2 г;
білків: 1,2 г;
вітаміну А: 318 МО – міжнародних одиниць (6% денної норми);
вітаміну С: 27 мг (45% денної норми);
вітаміну К: 42,9 мкг (54% денної норми);
вітаміну В2: 0,1 мг (3% денної норми);
вітаміну В3: 0,4 мг (2% денної норми);
вітаміну В6: 0,2 мг (12% денної норми);
фолієвої кислоти: 79 мкг (20% денної норми);
кальцію: 77 мг (8% денної норми);
заліза: 0,3 мг (2% денної норми);
магнію: 13 мг (3% денної норми);
фосфору: 29 мг (3% денної норми);
калію: 238 мг (7% денної норми);
цинку: 0,2 мг (2% денної норми).
Окрім цього, пекінська капуста багата антиоксидантами: каротини, тіоціанати, лютеїн, зеаксантин, сульфорафан та ізотіоціанати.
Користь споживання
Оскільки поживна цінність пекінської капусти висока, вона має багато корисних властивостей для організму людини.
Здоров'я кісток. Пекінська капуста містить запас корисних поживних речовин для здоров'я кісток, серед них: кальцій, фосфор та вітамін К. Наприклад, фосфор сприяє ремінералізації зубів і кісток, а вітамін К робить кістки міцнішими, здоровішими та допомагає відстрочити остеопороз.
Здоров'я шкіри. Раціон, збагачений джерелами вітамінів А та С сприяє здоров'ю шкіри. Наприклад, вітамін С відіграє важливу роль у формуванні колагену, який складає основу сполучної тканини організму. Вітамін А бере участь у виробленні шкірного сала, яке необхідне для зволоження шкіри тіла та голови.
Підтримка здорової ваги. Це низькокалорійний продукт, який містить клітковину. Поєднання цих характеристик робить її сприятливим продуктом для збалансованого меню та раціону людей, які бажають втратити зайві кілограми.
Здоров'я серця. Пекінська капуста містить сульфорафан, який захищає роботу клітин у внутрішньому шарі артерій. Дослідження 2018 року показало, що літні жінки з раціоном, який містить хрестоцвітні овочі (включно з пекінською капустою), мали менший ризик розвитку атеросклерозу (хронічного захворювання артерій).
Підтримка енергії. Якщо ви відчуваєте втому, але попереду ще купа роботи, то запасіться джерелами вітамінів групи В. Адже вони впливають на рівень енергії, функції мозку та метаболізм клітин.
Ризики споживання
Хоча алергія на пекінську капусту – рідкісне явище, вона все ж таки існує. Серед головних симптомів: набряк обличчя та горла.
Також споживання овочу може викликати дискомфорт під час травлення. Наприклад, гази чи здуття живота.
Як додати у раціон
Пекінська капуста – один з головних інгредієнтів салатів. Проте вона також є основою для приготування кімчі – традиційної корейської страви, приготовленої з соленими ферментованими овочами. Це корисний продукт для мікробіому кишківника, адже це приклад пробіотику.
Альона Низовець
agrinews.com.ua