В Україні до кінця цього року овочі борщового набору подорожчають на 20−30%. Таку думку висловив виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.
«Зростання цін буде на борщовий набір. У нас, як правило, між літніми і зимовими цінами різниця в 40−50%. Тому я думаю, що до кінця цього року на 20−30% борщовий набір зросте у вартості», — розповів Пендзин.
За його словами, дорожчати будуть найбільш дешеві продукти, тому що вони зараз мають підвищений попит серед українців.
«З 1 грудня ми отримаємо плюс 500 грн до мінімальної заробітної плати. Роботодавець не з власної кишені буде підвищувати. Тому все це ляже в ціну товару. З одного боку, ми будемо мати підвищення попиту, а з іншого — збільшення витрат на виробництво. Тому грудень буде місяцем зростання цін. Перед святами у нас, як правило, з’являється ажіотажний попит, особливо на продовольчу групу», — зазначив Пендзин.
Споживчі ціни в жовтні цього року в Україні зросли на 10,9% в річному вимірі (до жовтня минулого року), впавши нижче показника в 11% місяцем раніше.
На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1% (у річному вираженні подорожчання на 13,6%). Найбільше (на 10,6%) у жовтні подорожчали овочі. На 4,0−1,1% за місяць зросли ціни на сало, хліб, молоко та молочні продукти, олію, продукти переробки зернових, м’ясо та м’ясопродукти, яйця. Водночас на 6,6−1,6% подешевшали фрукти, цукор, соняшникова олія.
Инф. finance.ua
agrinews.com.ua