• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні спред видають за вершкове масло
    Опубликовано: 2021-11-07 11:08:46

    В Україні дедалі частіше можна натрапити на підробку, яку видають за вершкове масло та намагаються продати за ціною цього продукту. Реалізатори мотивують це високим відсотком жирності, який нібито є гарантією, що це справжнє масло, а не фальсифікат. Про це повідомляє biz.today, пише agronews.ua.

    Однак під маркою вершкового масла із високою жирністю нерідко можуть продавати елементарний спред. Фахівці молочної галузі пояснили, в чому принципова відмінність вершкового масла від спреду, і яку роль у цьому відіграє відсоток жирності продукту.

    Чим відрізняється вершкове масло від спреду?
    Однозначно – не процентом жирності: це перше, що потрібно запам’ятати. Продукт може мати дуже високу жирність (причому не лише вказану на упаковці, а й цілком реальну), але при цьому залишатися спредом. Адже спред – це продукт, в якому частина молочних жирів (іноді навіть дуже велика) замінена рослинними (частіше пальмовою олією).

    За рахунок такої заміни продукт виходить набагато дешевшим за собівартістю. Однак найбільш безсовісні виробники або реалізатори, знаючи про це, все одно намагаються його “впарити” покупцям, які збиті з толку високою жирністю. Багато хто помилково вважає, що тільки продукт з високим вмістом жиру, від 82% і вище, може бути справжнім вершковим маслом. Однак насправді це не так, кажуть фахівці.

    Навіть не дуже жирний продукт може бути натуральним вершковим маслом, так само як і продукт із жирністю 82% може ним не бути.

    Тому споживачам слід запам’ятати: у складі натурального вершкового масла можуть бути незбиране коров’яче молоко, вершки, знежирене та сухе молоко, підсирні вершки та маслянка. Крім того, в ньому можуть бути: сіль, барвники Аннато і бета-каротин, ретинол і питна вода. І це все – жодних рослинних домішок у ньому бути не повинно.

    Який відсоток жиру може бути у вершковому маслі?
    У ньому можуть бути різні відсотки жиру, проте весь цей жир має бути виключно молочного походження.

    Залежно від відсотка жиру вершкове масло може бути таким:

    “Бутербродне” – від 61,5% до 72,4%;
    “Селянське” – від 72,5% до 79,9%;
    “Екстра” – від 80% до 85% жиру.

    Залежно від відсотка жиру зростає і його ціна. Саме цим нерідко користуються фальсифікатори, намагаючись продати спред із такою жирністю, як найдорожче вершкове масло. Тому покупцям слід уважно читати склад продукту на його упаковці. Його зазвичай не фальсифікують – бояться.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.