У Стародавній Греції та Римі айва була символом родючості та кохання. Згодом її використовували у традиційній медицині та кулінарії. Сьогодні ж це головний інгредієнт осінніх джемів та соків.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г айви міститься:
калорій: 57;
вуглеводів: 15,3 г;
клітковини: 1,9 г;
жирів: 0,1 г;
білків: 0,4 г;
вітаміну С: 15 мг (25% денної норми);
заліза: 0,7 мг (4% денної норми);
магнію: 8 мг (2% денної норми);
фосфору: 17 мг (2% денної норми);
калію: 197 мг (6% денної норми);
міді: 0,1 мг (6% денної норми).
Айва також багата антиоксидантами, серед яких: вітамін С (аскорбінова кислота) та флаваноїди (кверцетин і кемпферол).
Користь споживання
Поживна цінність айви свідчить про корисні властивості фрукту. Додаючи її в раціон, ви потенційно отримаєте переваги для:
Травної системи. У давні часи айву використовували в традиційній медицині для лікування розладів травлення. Зокрема це був засіб проти нудоти. Сучасні вчені провели дослідження за участі вагітних жінок. Учасниці приймали 1 столову ложку сиропу айви для зменшення нудоти. Результати показали, що сироп мав ефективнішу дію, ніж добавки вітаміну В6. Проте вчені зауважили, що необхідні подальші дослідження для остаточного підтвердження дії фрукту на відчуття нудоти.
Окрім цього, деякі дослідження доводять, що сироп айви може допомогти впоратися з симптомами гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) або кислотним рефлюксом.
Імунітету. Вміст клітковини, вітаміну С та інших антиоксидантів дозволяє вченим припустити, що айва має позитивний вплив на імунну систему. Зокрема вітамін С сприяє виробленню лімфоцитів та фагоцитів, які допомагають захистити організм від інфекції. Він також допомагає їм ефективніше функціонувати, захищаючи їх від пошкодження вільними радикалами.
Окрім цього, айва містить клітковину, яка підтримує здоровий мікробіом кишківника. Це може зменшити запалення та покращити захист від шкідливих бактерій у травному тракті.
Окрім цього, айва містить невелику кількість калію, які позитивно впливають на здоров'я серцево-судинної системи. Проте потрібно більше досліджень за участі людей, щоб довести вплив айви на здоров'я серця та судин.
Ризики споживання
Алергія на айву рідкісне явище.
Навпаки вчені припускають, що айва може полегшити симптоми алергії, пригнічуючи активність імунних клітин, відповідальних за алергічні реакції.
Як додати в раціон
Айва має терпкий смак, який подобається далеко не всім. Саме тому її споживають після термічної обробки. Наприклад, готують джем та варення, додаючи прянощі та спеції, такі як імбир та кориця. Також її додають до пирогів та інших десертів.
Альона Низовець
agrinews.com.ua