Не знаєте, що приготувати на сніданок? Спробуйте яйця пашот, омлет, пиріг або навіть мафіни. Проте головне – не забудьте додати шпинат. Адже це не тільки смачно, але й корисно. Адже шпинат – джерело вітамінів А, С, К та фолієвої кислоти.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г шпинату міститься:
калорії: 23;
вуглеводи: 3,6 г;
клітковини: 2,2 г;
цукру: 0.4 г;
жирів: 0,4 г;
білків: 2,9 г;
вітаміну А: 9376 МО – міжнародні одиниці (188% денної норми);
вітаміну С: 28,1 мг (47% денної норми);
вітаміну Е: 2 мг (10% денної норми);
вітаміну К: 483 мкг (604% денної норми);
вітаміну В2: 0,2 мг (11% денної норми);
вітаміну В6: 0,2 мг (10% денної норми);
фолієвої кислоти: 194 мкг (49% денної норми);
кальцію: 99 мг (10% денної норми);
заліза: 2,7 мг (15% денної норми);
магнію: 79 мг (20% денної норми);
калію: 558 мг (16% денної норми);
марганцю: 0,9 мг (45% денної норми).
Шпинат також містить важливі антиоксиданти:
Лютеїн та зеаксантин – корисні для здоров'я очей;
Кемпферол знижує ризик хронічних захворювань.
Кверцетин запобігає розвитку запалення.
Користь споживання
Шпинат містить поживні речовини корисні для:
Зору. Провітамін А, що міститься в шпинаті, відіграє важливу роль у захисті здоров'я очей від окислювального пошкодження. Це жиророзчинний вітамін. Тому для покращення засвоєння вітаміну пасеруйте шпинату з оливковою олією або споживайте у складі омлету.
Серцево-судинної системи. Залізо потрібне для профілактики анемії (малокрів'я), а вітамін С, який також міститься у шпинаті, допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. Нітрати у шпинаті допомагають поліпшити кровообіг і зменшити тиск, розслабляючи кровоносні судини, зменшуючи жорсткість артерій і сприяючи розширенню. Зниження артеріального тиску зменшує ризик серцевих захворювань. Калій допомагає зменшити вплив натрію на організм. Низьке споживання калію може бути настільки ж потужним фактором ризику високого кров'яного тиску, як і високе споживання натрію.
Кісток. Шпинат містить вітамін К, кальцій, магній та калій, які сприяють здоров'ю кісток. Наприклад, вітамін К покращує засвоєння кальцію та може зменшити кількість мінералу, що виводиться з організму з сечею.
Шкіри та волосся. Шпинат – джерело провітаміну А, який пом'якшує вироблення олії в порах шкіри та волосяних цибулинах для зволоження шкіри та волосся. Накопичення цих олій може призвести до розвитку подразнення. Шпинат та інша листова зелень з високим вмістом вітаміну С мають вирішальне значення для вироблення та підтримки колагену, який забезпечує структуру шкіри та волосся. До того ж шпинат містить залізо. Його дефіцит є поширеною причиною випадіння волосся у жінок. Тому додавання в раціон продуктів, багатих залізом, матиме користь для його здоров'я.
Ризики споживання
Алергія на шпинат – непоширене явище. Проте рідкість випадки існують. Серед симптомів – кропив’янка, нудота, сльозотеча, чхання та ускладнення дихання.
Експерти ресурсу Healthline також попереджають, що людям з каменями в нирках слід обмежити споживання шпинату через високий вміст кальцію та оксалатів.
Люди, які приймають ліки для розрідження крові, також повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати велику кількість шпинату у раціон. Адже зелень містить вітамін К1.
Як додати в раціон
Шпинат – зелень, яку легко додати до салатів, пирогів, омлетів, супів та закусок. Його можна подавати свіжим або смажити та запікати.
Альона Низовець
agrinews.com.ua