Вживання соку буряка сприяє змішанню ротових бактерій, пов’язаних з стимулюванням судин та роботою мозку, згідно з новим дослідженням серед людей у віці 70-80 років. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.
Буряк – та інші продукти харчування, включаючи салат, шпинат та селеру – багаті на неорганічні нітрати, а ротові бактерії відіграють певну роль у перетворенні нітрату в оксид азоту, який допомагає регулювати судини та нейромедіацію (хімічні повідомлення в мозку).
Люди похилого віку, як правило, мають нижчу продукцію оксиду азоту, і це пов’язано з гіршим здоров’ям судин (кровоносних судин) та когнітивного здоров’я (мозок).
У новому дослідженні, проведеному Університетом Ексетера, 26 здорових людей похилого віку взяли участь у двох десятиденних періодах прийому добавок: один із насиченим нітратами соком буряка, а інший – безнітратним соком плацебо, який вони пили двічі на день.
Результати показали більш високий рівень бактерій, пов’язаних із хорошим судинним та когнітивним здоров’ям, і нижчий рівень бактерій, пов’язаних із захворюваннями та запаленнями.
Систолічний артеріальний тиск знизився в середньому на п’ять пунктів (мм рт. Ст.) Після вживання бурякового соку.
“Наші висновки свідчать про те, що додавання в раціон продуктів, багатих нітратами, – в даному випадку за допомогою соку буряка, – лише за десять днів може суттєво змінити мікробіом у роті (суміш бактерій) на краще. Зберігання цього здорового орального мікробіому в довгостроковій перспективі може уповільнити негативні судинні та когнітивні зміни, пов’язані зі старінням”.
Дослідники провели тести для виявлення скупчень (або “модулів”) ротових бактерій, які, як правило, процвітають разом у подібних умовах.
Модуль (Prevotella-Veillonella), який був пов’язаний із запаленням, зменшився після прийому нітратів, включаючи зменшення Clostridium difficile (який може інфікувати кишечник і викликати діарею).
Було проведено багато досліджень щодо переваг здорового мікробіому кишечника, але набагато менше відомо про мікрофлору ротової порожнини, яка відіграє вирішальну роль у «активації» нітратів з дієти, багатої овочами.
Инф. agronews.ua
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua