Травень – найбільш непрогнозований місяць для овочів борщового набору. Складно точно розрахувати необхідну кількість, бо якість овочів втрачається і незрозуміло, чи вистачить їх до нового врожаю. Цього року Україна помірно перейде з торішньої продукції на нову. Про це повідомляє Gazeta.ua , пише agronews.ua.
“Стрімко почали знижуватись запаси буряка та моркви. Назріває невеличкий дефіцит, бо ранньої продукції ще мало. Якщо у більшості господарств ці коренеплоди повністю закінчаться наступного тижня, на них може стрімко зрости ціна. Знадобиться 2-3 тижні для стабілізації ситуації. Потім можна буде повністю переходити на буряк і моркву урожаю 2021 року”, – говорить експерт Олександр Хорєв.
Запасів торішньої цибулі в Україні багато.
“Але трохи підтягнулась ціна на якісну, бо її все менше. Ціновий діапазон 4-7 гривень. Збільшується пропозиція по ранній цибулі, тому вона дешевшає. Що буде далі з цінами, прогнозувати поки що важко. Є великі втрати по озимій цибулі. Для наступного сезону ця цибуля не відіграє ролі. Важливою буде та, що зберуть наприкінці серпня і вересня. На торішню картоплю ціна тримається 6-8 гривень за кілограм. Її достатньо. Також зростає пропозиція молодої картоплі вітчизняного виробництва”, – каже він.
На полицях супермаркетів ще багато торішньої капусти, проте запаси закінчуються.
“Ми не можемо в раціоні повністю замінити стару капусту, бо це специфіка приготування українських страв. Тому торішня капуста користується попитом. На минулому тижні вже пішла інформація від виробників, що немає запасів. У деяких мережах ця позиція зовсім зникла. Але минулорічна капуста ще в наявності є, її гуртова ціна 7-10 гривень в залежності від якості. Більш якісна йде гуртом до 10 гривень. Зараз більшу частину в раціоні українців уже посіла молода капуста. Ціни вже вирівнялися з минулорічними. Влітку по капусті можуть бути коливання ціни. Протягом усього періоду весни-літа до моменту збору пізньої продукції для зберігання на весь сезон, буває кілька хвиль. Існує період середньої капусти і він завжди варіюється через погодні умови навесні чи влітку. Є моменти, коли влітку вже нема минулорічної і ранньої капусти і тижнів два зовсім відсутня пропозиція на ринку продукції від фермерів. Тоді ціни злітають до захмарних”, – пояснює Олександр Хорєв.
Те, що в супермаркетах імпортна молода картопля коштує удвічі дешевше вітчизняної – тимчасове явище.
“Поки що пропозиція вітчизняної недостатня. У фермерів вона вже в рази дешевша, ніж в супермаркетах. І це молода картопля. Не треба її плутати з ранньою. Картопля з тонкою шкуркою, яка легко зчищається — це молода. Її не можна зберігати довго і треба вживати одразу. Вона буде дорогою. Але ще тиждень-два і ціна на картоплю скотиться до рівня загального діапазону, окрім імпортного. Імпортний діапазон завжди буде варіюватися від відстані до країни-постачальника, від якості картоплі”, – каже він.
Картопля в Україні перетворилася з сировини на продукт, додає Олександр Хорєв.
“Картоплю раніше можна було купити під домом, у магазині, на ринку. Ми її звикли брати мішками. Це такий ходовий товар, який має бути з запасом. Наприклад спаржу фасовану по 400 грамів ми обираємо як продукт. Картоплю ніхто раніше не рахував. Вона вважалась сировиною. На землю в ящиках, негабарити, різний калібр і пошкодження ніхто не зважав”, – зазначив експерт.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua