• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Харківщині відмовились від вирощування картоплі
    Опубликовано: 2021-05-10 12:02:50

    Фермери Харківської області в останні роки відмовляються від вирощування картоплі та активно розводять раніше екзотичні для даних широт сорти винограду і персики. Про це повідомляє objectiv, пише agronews.ua.

    «Перші роки я висаджував по 4 га картоплі – і отримував непогані врожаї, тому що клімат був зовсім іншим. Бували випадки, наприклад, що навантажений віз з картоплею двома тракторами з поля не могли витягнути. Тому що йшли дощі, було сиро, вологи вистачало», – розповідає професійний агроном і фермер з 30-річним досвідом Сергій Цвєтков.

    Жителям Харківської області поступово доведеться змиритися з думкою, що найпопулярнішу сільгоспкультуру варто завозити з більш північних регіонів України. Пом’якшити тяжкість “прощання з картоплею”, можливо, зможуть нові перспективи, які потепління відкрило перед власниками господарств і фермерами. Серед них – можливість щороку збирати врожаї персиків і ростити кишмиш.

    В останні роки від картоплі і я, і сусіди відмовилися повністю. Картопля – це рослина, яка росте високо в горах, в Андах, де немає спеки. Він не переносить спеку”, – пояснив Цвєтков.

    “З досвіду можу сказати, що в роки моєї молодості, якщо персик у кого-то був – це була велика дивина. І він народив, дай Бог, щоб раз в 3 – 5 років, тому що вимерзав. Цього року персик у мене вже заклав бутони – буде ось-ось цвісти – 4-й рік поспіль”, – розповів фермер.

    Такий же дивиною кілька десятків років тому було вирощування “благородних” сортів винограду в Харківській області. Сьогодні ж цим нікого не здивуєш.

    “Зараз в Харківській області є виноградники, які мають площу 10 – 15 і більше гектарів. Це у одного власника. Тобто професійні виноградники. Світова селекція по морозостійкості просунулася – до мінус 30 і сильніше морози витримують сучасні сорти винограду.

    Вони стійкі більш-менш до хвороб. І ця культура стала повсякденною, місцевою. Кожен дачник її у себе висаджує і намагається вирощувати. З’явився в Харківській області і вже працює кілька років Клуб виноробів. У нас вже на професійному рівні починають деякі виноградарі вино робити”, – поділився Сергій Цвєтков.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.