В Україні ківі – нова культура, але вирощувати її доволі перспективно та рентабельно, розповів Генріх Стратон, біолог, селекціонер та автор єдиного зареєстрованого сорту ківі в Україні під час вебінару організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
За його словами, тільки з одного гектару можна отримати від 20 до 50 тонн врожаю.
Великих промислових плантацій ківі в Україні поки що немає – тільки кілька невеликих під Києвом і на Прикарпатті, каже Стратон. Але ті, хто візьмуться за цю справу першими – отримає максимальний зиск із цього, вважає селекціонер.
«Ківі плантацій я не бачив. Із моїх саджанців, які висаджені 2-3 роки назад, вони (плантації – ред.) ще не досягли плодоношення. Є висаджена плантація ківі під Києвом. Називається це місце “Ягідне місто”. Сподіваюсь, що через 2 роки ми побачимо там врожай. На Прикарпатті також посаджена плантація ківі. В цілому це лише початок, та й сама сорт “Карпат Стратона Валентайн” зареєстровано тільки в 2016 році», – каже Стратон.
За словами селекціонера, зараз популяризація вирощування ківі в нашій країні тільки починається, зокрема вітчизняного морозостійкого сорту.
«Його варто вирощувати і біля будинку для власних потреб, і для комерційних насаджень. Ті, хто візьметься за цю справу першими, вони і отримають максимальний зиск із цього. З гектару можна отримати від 20 до 50 тонн врожаю. Навіть якщо це буде 20 тонн, при тій ціні, яка сьогодні є за кілограм ківі, це вже цікаво, і рентабельно цим займатися», – наголошує Стратон.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua