Українські аграрії розпочали збирати урожай крокусів, з яких виробляють найдорожчу спецію у світі - шафран. Про це повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на Кurkul.com.
"Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота - вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки", - розповів фермер з Херсонщини Олег Демченко.
Із квітів дістають три маленькі тичинки, які є спецією шафран. Спеція є дорогою, тому що витрачається багато ручної праці, а кінцевого продукту мало. Вартість від $2 до $15 за 1 грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.
Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів привезли з Нідерландів.
"На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України", - відзначив фермер
Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран.
Наразі в Україні шафрану збирають не більше 10 кг/рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років урожаю може бути на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. Він запевняє, що найдорожча спеція у світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua