• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Херсонщині розпочався збір шафрану
    Опубликовано: 2020-11-18 17:01:40

    Українські аграрії розпочали збирати урожай крокусів, з яких виробляють найдорожчу спецію у світі - шафран. Про це повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на Кurkul.com.

    "Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота - вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки", - розповів фермер з Херсонщини Олег Демченко.

    Із квітів дістають три маленькі тичинки, які є спецією шафран. Спеція є дорогою, тому що витрачається багато ручної праці, а кінцевого продукту мало. Вартість від $2 до $15 за 1 грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

    Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів привезли з Нідерландів.

    "На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України", - відзначив фермер

    Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран.

    Наразі в Україні шафрану збирають не більше 10 кг/рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років урожаю може бути на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. Він запевняє, що найдорожча спеція у світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.