За три квартали 2019 року надходження молока-сировини на переробні підприємства України скоротилося на 9,2% ? до 2,97 млн тонн.
Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, скорочення надходження молока є наслідком скорочення поголів’я дійних корів в Україні.
Цьогоріч скорочення поголів’я вже створило дефіцит молока-сировини для переробників. У першу чергу на цю ситуацію відреагувала ціна молока, яка чотири місяці поспіль, демонструє стрімкий ріст. В скрутних умовах опинилися і переробники, що відчули як дефіцит сировини, так і збільшення її собівартості.
"Такі умови серйозно знижують конкурентоспроможність вітчизняної молочної продукції на внутрішньому ринку порівняно з європейськими аналогами, які вже присутні на ринку у значній кількості. Це, в свою чергу, знову негативно впливає на виробників, бо строки розрахунків за молоко-сировину збільшуються. Нині існує реальна загроза не лише скорочення виробництва, а й закриття ферм та переробних підприємств", - зауважив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.
Так, від сільськогосподарських підприємств надійшло на переробку 2 млн тонн, що на 4% менше, ніж за 9 місяців 2018 року. Від населення надходження молока-сировини скоротилося на 22,9% ? до 698,3 тис. тонн. Надходження молока на давальницьких засадах скоротилося на 2,3% ? до 259,3 тис. тонн, а з власного виробництва ? до 15,8 тис. тонн, що на 18,3% менше, порівняно з минулорічним періодом.
Найактивніше скоротили поставки молока підприємства Сумської області ? на 29,7%, Запорізької ? на 11,8%, Житомирської ? на 10,9%, Полтавської ? 10,8%¸ Чернігівської ? на 8%, Тернопільської ? на 7,6%, Київської ? на 7% та Миколаївської ? на 6,4%.
Найбільшого валового дефіциту молока зазнали переробні підприємства Сумщини ? 40,9 тис. тонн, Полтавщини ? 29,4 тис. тонн, Житомирщини ? 11,8 тис. тонн, Київщини ? 10 тис. тонн, Тернопільщини ? 9,3 тис. тонн, Чернігівщини ? 7,4 тис. тонн та Миколаївщини ? 6,1 тис. тонн, порівняно з минулим роком.
Збільшилися поставки молока-сировини лише у переробну промисловість Львівщини ? на 37,4%, Хмельниччини ? на 14,9%, Херсонщини ? на 7,4%, хоча це досить умовно, оскільки переробники збирають молоко не лише в своєму адміністративному регіоні.
"Варто зазначити, що домогосподарства продемонстрували більш тотальне скорочення поставок сировини на переробку. Тут падіння виявилось набагато масштабнішим майже по всім областям. Зокрема, найбільшим воно було у Полтавській області ? 62,5%, Чернігівській ? 53%, Тернопільській, Сумській, Херсонській, Рівненській та Львівській ? в межах 32-36%. І лише в Київській області селяни забезпечили зростання надходження сировини на переробку в межах 2%", ? коментує аналітик.
У структурі валового надходження сирого молока на переробку 67,2% складає молоко від сільськогосподарських підприємств ? 2 млн тонн, 23,5% ? молоко від населення, це 698,3 тис. тонн, 8,7% ? молоко, яке надійшло на давальницьких засадах ? 259,3 тис. тонн та 0,5% ? молоко власного виробництва ? 15,8 тис. тонн.
У структурі якості молока-сировини частка екстраґатунку складає 511,5 тис. тонн, а це 19%, вищого ? 732,8 тис. тонн - це 27,2%, першого ґатунку ? 733,8 тис. тонн ? 27,3%, другого ? 663,8 тис. тонн ? 24,7%. Неґатункове сировинне молоко складає 1,8% від загальної структури, а це 49,3 тис. тонн, причому його частка в поточному році постійно збільшується.
За словами експерта, у динаміці змін якості молока відмічається збільшення частки екстраґатунку. Так, за 9 місяців його надійшло на переробку на 20% більше, ніж у минулому році. Постачальником такого молока на переробні підприємства є виключно сільськогосподарські підприємства, які попри негативні тенденції у молочній галузі, працюють над якістю виробленої сировини.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua