• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В уряді назвали затребувані українські продукти в Європі
    Опубликовано: 2019-10-29 11:04:28

    Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба розповів, що найбільш популярними продуктами в Євросоюзі є курятина, ягоди і яблука. Про це він повідомив в ефірі телеканалу ICTV, передає УНН.

    Кулеба зазначив, що агропромисловий комплекс України може скласти конкуренцію не тільки в Європі, але і у всьому світі. Тому не всі задоволені, що на європейському ринку з’являється українська продукція.

    На своїй сторінці у Facebook Кулеба прокоментував і нещодавно ухвалений проект змін до Угоди про асоціацію України з ЄС в частині збільшення квот для українського м’яса птиці.

    "У народі ці зміни відомі як "Угода про птицю". Зміни передбачають, що безмитні квоти на експорт м'яса птиці до ЄС з наступного року почнуть збільшуватися з 20 до 70 тис. тонн.

    Хто в курсі, той знає, наскільки це складна історія. Хто не знає – просто повірте, що дуже складна.

    Важливо ось що: цим рішенням ми знаходимо новий баланс у торгівлі з ЄС за конкретними позиціями. Але це важливо не лише щодо м'яса птиці, успіх в експорті якого схвилював наших європартнерів. Баланс потрібен і в торгівлі іншими товарами. Наша торгівля з ЄС має не лише зростати, але і бути збалансованою за усіма позиціями", - написав він.

    Укладення угоди є доказом того, що торговельні відносини з ЄС розвиваються динамічно, а сторони готові оновлювати Угоду, коли змінюється попит, зазначає віце-прем’єр.

    "Політ птиці на Захід відкриває можливості для польоту й інших товарів.

    Справа у тому, що коли Угода про асоціацію лише розроблялася, за основу були взяті актуальні на той час показники структури торгівлі 2007-2009 років. Але ж з того часу і в ЄС, і в Україні структура економік суттєво змінилася!

    Саме тому успіх кейсу із розширенням квот на м’ясо птиці такий важливий. Він відкриває шлях до більш комплексного перегляду преференційних умов торгівлі. Цей кейс показав, що сторони не повинні чекати 2021 року для оновлення Угоди.

    Вже цього року ми будемо про це говорити під час засідань спільних інституцій.

    Позиція Уряду незмінна: ми маємо підтримувати українських експортерів, збільшувати кількість експортерів за конкретними позиціями і зрештою привести Угоду про асоціацію у відповідність до реального потенціалу торгівлі та стратегічних амбіцій асоціації України", - резюмував Кулеба.

    Нагадаємо, збільшення квот ініціював ЄС, втім, міжнародне видання Politico називає це перемогою України, зокрема найбільшого виробника та експортера української курятини, компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка, доля якого в загальному експорті країни (по курятині) становить 90%.

    Раніше УНН повідомляв, що Китай домовляється з Україною про відкриття свого ринку для української курятини.

    Ірина Макаренко

    Источник: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.