• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна отримала найбільший грант від Глобального лікарського фонду для боротьби з туберкульозом
    Опубликовано: 2005-09-19 16:44:00
    Рішення Міністерства охорони здоров’я України запровадити національну стратегію боротьби з туберкульозом, що базується на міжнародних стандартах, позитивно оцінює Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Сьогодні, 19 вересня 2005 р., ВООЗ оголосила, що Глобальний лікарський фонд (ГЛФ), який адмініструє ВООЗ у штаб-квартирі в Женеві, дав згоду надати уряду України грант на три роки на закупівлю протитуберкульозних препаратів високої якості. Загальна сума гранту складає 2,5 мільйонів доларів США - грант є найбільшим серед тих, що надавалися коли-небудь країнам Східної Європи. Ліки високої якості допоможуть Міністерству охорони здоров’я надавати допомогу 75000 пацієнтів протягом трьох років та зменшити рівень смертності від туберкульозу.
    Щоб побороти епідемію туберкульозу у Східній Європі всі уряди повинні затвердити правильну стратегію боротьби з туберкульозом, що базується на світових стандартах. ВООЗ і Глобальний лікарський фонд вважають, що Україна показує рішучі наміри по впровадженню правильної стратегії і щоб підтримати Міністерство охорони здоров’я, виділено цей грант. Ми усвідомлюємо, що це дуже складний процес, щоб привести політику реформ до світових стандартів. Я бачу це як частину процесів демократизації в Україні” – сказав представник ГЛФ Майкл Луган на прес-конференції у МОЗ.
    За даними ВООЗ, після Російської Федерації, Україна має найбільшу кількість людей в Європейському регіоні, які хворіють та помирають від туберкульозу.
    Інформаційно
    1. Щорічно: в світі захворюють на туберкульоз 8,8 млн. осіб і помирають 3 млн.; в Україні - нових випадків понад 38 тис., помирають 10 – 11.
    За перше півріччя 2005 р. рівень захворюваності збільшився на 7,5% і становить 87,1 на 100 тис населення, рівень смертності на 16,3% і досяг показника 27,1 на 100 тис. населення. Основна причина зростання рівня смертності – щорічне збільшення майже вдвічі хворих на ВІЛ-асоційований туберкульоз. Серед померлих зазначений контингент хворих становить понад 50% (це більше, ніж від малярії, СНІДу, грипу та інших інфекційних захворювань разом).
    1. Захворюваність на туберкульоз, різко збільшилась в 1991 – 1997 р. і тепер вона виросла у 2,3 рази, смертність – майже втричі.
    2. Приблизно 600 тисяч хворих, контактних та інфікованих туберкульозом дітей, які віднесені до контингентів групи ризику, спостерігається на диспансерному обліку, з них 142 000 - активні форми ТБ, з них – понад 35 тис. бактеріовиділювачи.
    3. Розсадники захворювання на туберкульоз - СІЗО, особи, які не мають певного місця ання та роботи і які не бажають дотримуватись режиму лікування, що призводить до його переривання, а відтак до розвитку резистентного туберкульозу та розвитку поширених хвороб і передчасної смерті.
    4. Сьогодні в Україні функціонує 124 протитуберкульозних диспансери, 25340 протитуберкульозних ліжок.
    В Україну будуть поставлені безпосередньо медичні препарати, які будуть зареєстровані і надійдуть у Донецьку, Дніпропетровську області та м. Севастополь і у всі тюрми. Для хворих інших регіонів міністерство вишукує кошти для закупівлі таких же препаратів.
    Таблетки, кожна з яких поєднує 4 препарати, що призначаються тричі у день (сьогодні у нас – це 17 таблеток) - це ліки високої якості, за допомогою яких буде проведено лікування 75000 пацієнтів протягом трьох років та безумовно зменшиться рівень смертності від туберкульозу. Вартість компонентів для лікування одного хворого за новою методикою DОТS – близько 80 гривень (лікування хворого за старою методикою – це близько 60-80 тис.гривень).
    В.о.міністра Микола Поліщук подякував за допомогу і таку швидку реакцію ВООЗ на реформи в системі охорони здоров’я. «Це надзвичайно велика і важлива допомога Україні,- сказав Микола Поліщук.- Окрім того, що це значно зменшить бюджетні витрати на лікування хворих, ми зможемо надати ще й соціальну допомогу – продовольчі пайки, сестринські послуги та ін. Сьогодні дешевше забезпечити соціальну підтримку хворого, який вже не є заразним для оточуючих та забезпечити контроль за лікуванням на амбулаторному етапі, ніж утримувати його на стаціонарному лікуванні. Диспансери і ліжко-дні – неефективні, ми вже у цьому переконалися, і перехід на DOTS-методику дасть змогу здешевити лікувальний процес та зупинити епідемію.»
    Туберкульоз – основний інфекційний вбивця. Для вирішення проблеми в Україні регіони забезпечені протитуберкульозними препаратами; розпочато поступову закупівлю діагностичного обладнання (лише цього року вже закуплено 8 флюорографів, а ще 19 планується закупити). Для всіх регіонів закуплено бронхоскопи, спірограми, мікроскопи тощо. Розпочато широкомасштабну антиретровірусну терапію, яка найближчим часом буде здійснюватись і для хворих на ВІЛ-асоційований ТБ. Для своєчасної діагностики цієї поєднаної патології МОЗ прийняло рішення централізовано закупити тест-системи на ВІЛ для протитуберкульозних закладів; в рамках проекту Світового банку здійснюється закупівля великої кількості лабораторного обладнання та автомобільного транспорту для якісної роботи лабораторної служби.
    Завершується опрацювання звітно-облікової документації з питань ТБ, адаптованої до міжнародних стандартів та розробка нормативної бази для лабораторій з діагностики ТБ, розпочато навчання лікарів лаборантів та фтизіатрів, які мають стати регіональними тренерами. Найближчим часом планується проведення курсів удосконалення для працівників кафедр туберкульозу щодо адаптованої до національних умов ДОТС-стратегії. Протягом цього року планується навчити близько 500 лікарів, наступного року – усіх 3207 фтизіатрів, а також пульмонологів.
    Прес-служба МОЗ
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.