• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фермери Івано-Франківщини придивляються до аграрних розписок
    Опубликовано: 2018-01-30 11:42:47

    Можливості фінансування малих та середніх фермерів в Івано-Франківській області значно розширилися. Тепер тут запрацювали аграрні розписки. 29 січня про це повідомили учасників розширеної зустрічі, яка відбулася в облдержадміністрації за участю прикарпатських виробників сільськогосподарської продукції, представників місцевих органів влади, фінансових та підприємницьких структур, які виступають у ролі кредиторів, а також нотаріату, який готовий до роботи з новим інструментом поповнення обігових коштів аграріїв.

    На думку першого заступника голови Івано-Франківської ОДА Марії Савки, аграрні розписки є перспективним інструментом, який спроможний залучити в АПК додаткові кошти та матеріально-технічні ресурси. А отже, дати новий поштовх для його розвитку.
    Така підтримка місцевих аграріїв є доречною з огляду на хороші перспективи сільськогосподарського виробництва на Прикарпатті. Тут і досі чисельність сільського населення переважає міське. Ефективне господарювання на землі має давні традиції, з ним аграрії пов’язують і своє майбутнє. Галузь постійно технічно та технологічно оновлюється, використовує сучасні підходи для організації роботи, її продукція освоює нові ринки.
    У 2017 році обсяги сільськогосподарської продукції, виробленої в області, на 3,4% перевершили відповідний показник попереднього року. Особливо вдало спрацювали сільськогосподарські підприємства, загальний обсяг виробленої продукції яких зріс на 9,4%, а продукції рослинництва – на 19,5%.
    На Прикарпатті торік зібрано 741,8 тис. тонн зернових. Суттєвого зростання досягнуто у вирощуванні картоплі, її тут було зібрано 1000,2 тис. тонн, що на 25,2 тис. тонн перевищило показник 2016 року. Овочів зібрали 174,2 тис. тонн (на 2 тис. тонн більше), плодів і ягід – 51,1 тис. тонн (на 2,4 тис. тонн більше). А от валовий збір соняшника склав 76,8 тис. тонн – в півтора рази більше, ніж у попередній рік, ріпаку – 98,7 тис. тонн – це переважило попередній показник у 1,8 рази.
    Подбали місцеві аграрії і про наступний врожай. Посів озимих зернових культур забезпечено на площі 74,8 тис. гектарів, що на 22% більше за попередній рік. Та й ріпаку засіяно на 17,8 тис. гектарів.
    Значну частина всіх згаданих здобутків Прикарпаття забезпечують малі та середні сільгоспвиробники. Саме для них у першу чергу й призначається новий інструмент фінансування.
    «Реалізація пілотних проектів в агропромисловій галузі дає можливість підтримувати малі і середні підприємства під час підготовки до проведення весняно-польових робіт, - зауважила Марія Савка. – Саме аграрні розписки можуть стати дієвим інструментом для врегулювання фінансових питань».
    З 2014 року впровадженням аграрних розписок займається Проект IFC «Аграрні розписки в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства і Міністерством юстиції за сприяння уряду Швейцарської Конфедерації. Донедавна цим фінансовим інструментом користувалися сільгоспвиробники 8 пілотних регіонів. У січні всі області України були підключені до Реєстру аграрних розписок. Тож аграрії інших регіонів також отримали змогу використовувати цей інструмент. Тепер кількість оформлених аграрних розписок збільшується  ледь не щодня.
    За інформацією Проекту IFC, станом на 29 січня, вже видано 198 аграрних розписок. Кількість коштів, залучених в галузь за ними, сягнула 1,362 млрд. гривень.
    Особливу популярність мають фінансові аграрні розписки – таких оформлено 123 на загальну суму 598 млн. гривень. Решта 75 – це товарні аграрні розписки. Сума залучених за ними коштів склала 764 млн. гривень.
    Використання нового фінансового інструменту в регіонах, які були пілотними, виглядає наступним чином: Вінницька область – 46 аграрних розписок, Полтавська – 45, Черкаська – 34, Харківська – 24, Сумська – 18, Тернопільська – 15, Хмельницька – 14, Миколаївська – 2.
    108 аграрних розписок уже закрито на загальну суму 866 млн. гривень.
    В Проекті IFC переконані, що підключення всіх регіонів до аграрних розписок суттєво збільшить зазначену статистику.

    Ярослав ТРИПІЛЬСЬКИЙ,
    Національний прес-клуб «Українська перспектива»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.