До 2020 року щорічні обсяги виробництва меду становитимуть до 2,4 млн тонн проти 1,7 млн тонн у 2017 році.
Про це повідомила національний експерт FAO Анна Бурка, посилаючись на прогноз Global Industry Analists, Inc, пише agrotimes.net.
Зростанню виробництва меду у світі сприятиме низка чинників, зокрема:
посилення інтересу виробників до натуральних продуктів і здорового харчування (продуктів, корисних для здоров’я, органічних продуктів, скорочення споживання цукру);
зростання споживання в Азійсько-Тихоокеансь кому регіоні (його частка становить 41% і надалі очікується щорічний приріст на 5%);
розширення сфери застосування меду в харчовій (нові продукти й напої), косметичній і фармацевтичній промисловості.
Анна Бурка додала, що наразі найбільшим виробником меду нині є Китай (близько третини глобального ринку), за ним — Туреччина, Іран, Аргентина, США, Україна й інші.
За її словами, активно розвивається не лише виробництво, а й торгівля солодким продуктом, демонструючи стабільне щорічне зростання (+30% протягом п’яти років, а в грошовому виразі — до $2,24 млрд).
Зараз найбільшим імпортером меду у світі (із часткою до 50%) є країни ЄС — Німеччина (13%), Велика Британія (6%), Франція (6%), Бельгія (4%), Іспанія (4%) й Польща (4%). Друга позиція у світовому рейтингу імпортерів у США (21%), третя — у Японії (7%).
Нагадаємо, Україна збільшила експорт меду в 1,5 рази.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua