• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посадивши спаржу одного разу, фермери зможуть збирати врожаї 10-15 років
    Опубликовано: 2017-04-10 17:06:33

    Спаржа – це багаторічна, витривала, морозостійка культура, посадивши яку одного разу, можна збирати урожай 10-15 років.  Про це заявив в інтерв'ю AgroNews.ua  Володимир Білко, агроном, спеціаліст з вирощування спаржі.

    Вирощування спаржі відкриває багато перспектив для малого та середнього фермера, яким би видом діяльності він не займався - овочівництво, ягідництво чи садівництво. Навіть, якщо ви займаєтесь зерновими на невеликих (пайовики) чи середніх площах, спаржа допоможе вам краще «триматись на плаву» та не сильно  відволікатиме від основної діяльності. Оскільки починає давати урожай з середини весни, для фермера це «живі гроші» в той період, коли так необхідні кошти на пальне, добрива, насіння та інші витрати.

    Фермер тепличник-овочівник (а ціна на овочі різко впала в останні роки), вирощуючи спаржу буде взагалі поза конкуренцією, оскільки зможе дати і сезонну, і не сезонну продукцію, яка ціниться набагато вище.

    Експерт зазначив, що в Україні площі під спаржею дуже малі на сьогоднішній день -  не перевищують 100-110 га, але ще 3 роки назад ця цифра ледь досягала 30 га.  За прогнозами фахівців, площа під спаржею буде подвоюватись кожні 2-3 роки, якщо не швидше.

    Період максимальних урожаїв з 4-5 року по 10-12 рік  експлуатації насадження, загалам плантацію можна експлуатувати до 20 років, що правда закордонна практика показує, що економічно доцільним є вирощування не більше 15 років на одному місці.

    За словами Володимира Білка, попит внутрішнього ринку спаржі за різними даними складає від 1 тисячі до 2,5 тисяч тонн, і це лише початок зацікавленості споживачів. На даний момент український фермер задовольняє його ледве на відсотків 7-10. Все інше - імпорт з країн Європи та Китаю, як в свіжому, так і в вигляді напівфабрикатів – пресерви та заморожена спаржа.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.