Вирощування тритикале, за словами науковців і фермерів, може бути прибутковим агробізнесом, оскільки рентабельність цієї культури іноді сягає 150 %.
Якщо в гривневому еквіваленті, то це становить 5-6 тис. грн з тони зерна.
Як говорить науковець Віктор Рябчун, тритикале українські фермери поки недооцінюють. Хоча досліди показали не лише гарні перспективи її використання у харчовій промисловості, а й у виробництві спирту. Як технічна культура вона дає добрий вихід спирту — біоетанолу, який, стверджує учений, більш раціонально виробляти із тритикале, ніж із пшениці та кукурудзи.
«Урожайність озимого тритикале становить 6-8 т з гектару, при яровому посіві — 4-5 т з гектару. За доброго вологазбепечення і живлення деякі фермери отримують і всі 7 -7,5 т з гектару», — розповідає Віктор Рябчун.
Зерно тритикале має особливий склад, біохімічний комплекс.
«Білок — 13-15 %. Клейковина формується переважно першої групи. Вона туга і за рахунок цього дає можливість добрий спекти хліб, покращити якість борошна з пшениці 6 класу, в якого, як правило, клейковина слабка, індекс деформації високий. Оптимізація цього індексу дозволяє одержувати хліб з борошна тритикале як хліб з пшениці третього класу», — зауважив учений.
agronews.ua
agrinews.com.ua