• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені створили ефективні нанодобрива
    Опубликовано: 2017-01-29 15:31:13

    Дослідники з Американського хімічного товариства винайшли простий спосіб виготовлення безпечного і більш ефективного добрива, за допомогою якого значно збільшиться врожайність сільськогосподарських культур.

    Як відомо, в світі виробництво добрив зростає досить стрімко, з кожним десятиліттям збільшуючись приблизно в 2 рази. Врожаї сільськогосподарських культур практично безпосередньо пов'язані із застосуванням добрив, що дозволяє нагодувати мільярди людей по всьому світу. Але в країнах, що розвиваються, вартість добрив залишається відносно високою, а це в свою чергу, може обмежити виробництво продуктів харчування.

    Фермери часто використовують сечовину як добриво. Азоту в чистій мочивині міститься близько 46,2%. Азот є однією з найбільш важливих поживних речовин, які життєво необхідні для росту овочів та інших культур. Серйозним недоліком даного добрива є те, що у вологому ґрунті азот швидко розпадається і утворює аміак. Велика частина аміаку змивається дощами і талими водами, потрапляючи в річки, озера і ґрунтові води; в атмосферу він потрапляє в вигляді діоксиду азоту і таким чином створює серйозну екологічну проблему. Швидкий розпад цього виду добрива знижує необхідну його кількість, яке повинні отримати коріння рослин. Тому фермерам необхідно використовувати більше добрив для збільшення виробництва, а це значно позначається на гаманці.

    Вчені Американського хімічного товариства Нілвала Коттегода, Верани Карунаратне і Геан Амаратунга вирішили знайти спосіб, щоб уповільнити процес розпаду сечовини і продовжити ефективність добрива після первинного застосування. Для цього дослідники розробили простий і масштабований метод нанесення покриття наночастинок гідроксиапатиту (HA) молекулами сечовини. HA - це мінерал, знайдений в тканинах людини і тварин. Він вважається екологічно чистим. У воді гібридизація наночастинок HA і сечовини досить повільно вивільняла азот, в 12 разів повільніше, ніж сечовина сама по собі. Перші польові випробування на рисових фермах показали, що наногібридна HA-сечовина знизила потребу в добривах на половину.

    За словами дослідників, застосування наногібридних добрив підвищить врожайність сільськогосподарських культур і поліпшить екологічну стійкість сільського господарства.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.