• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна та Латвія домовилися про співробітництво в аграрній галузі
    Опубликовано: 2016-12-20 15:30:00

    Латвійська та Українська сторона зацікавлені в активізації співробітництва у сферах лісового та рибного господарства, тваринництва та селекції, а також розвитку кооперації.

    Про це йшлось під час 6-го спільного засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яке відбулось минулого тижня. За результатами даного засідання був підписаний протокол співголовами національних частин Комісії, Віце-прем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції І.О. Климпуш-Цинцадзе та Віце-прем’єр-міністром – Міністром економіки Латвійської Республіки Арвілсом Ашераденсом.

    У рамках цього протоколу сторони домовились:

    - сприяти розширенню двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією;

    - обмінюватись досвідом та інформацією щодо гармонізації законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та залишків пестицидів в частині нагляду, контролю та інспектування;

    - продовжувати консультації стосовно підготовки Національного плану сталого використання пестицидів та багаторічної Програми моніторингу залишків пестицидів.

    Пріоритетні напрямки співпраці двох країн в аграрній сфері визначені у Меморандумі про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства Латвійської Республіки, що був підписаний минулого року.

    Латвійська та Українська сторони наголосили на необхідності відновлення більш тісних робочих контактів як на рівні уряду, так і на рівні бізнесу в аграрній сфері, так як існує багато цікавих напрямків для спільних проектів в галузі органічного сільського господарства, формування переробних кластерів та тваринництва.

    Довідка: За 2015 рік товарообіг сільськогосподарської продукції між країнами склав $ 47,4 млн (на $ 29,4 млн. менше ніж у 2014 році). Імпорт склав $ 13,0 млн, експорт скоротився на 40% і склав $ 34,4 млн.

    За 10 місяців 2016 року товарообіг сільськогосподарської продукції склав $ 52,6 млн.

    Імпорт склав $ 23,9 млн і збільшився на $ 15,0 млн. Імпортувалась наступна продукція:

    спирт – $ 6,9 млн;

    маргарин – $ 5,2 млн;

    риби, ракоподібні, молюски – $ 3,5 млн;

    готові чи консервовані продукти з риби та ракоподібних – $ 2,6 млн.

    Експорт склав $ 28,7 млн, переважно експортувалась продукція рослинництва, зокрема:

    вироби із зерна і хлібних злаків – $ 4,9 млн;

    різні інші харчові продукти – $ 3,6 млн;

    спирт - $ 3,3 млн;

    какао-боби, продукти з нього, шоколад – $3,2 млн;

    залишки і відходи харчової промисловості – $2,4 млн.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.