• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Індекс продовольчих цін ФАО у листопаді знизився через різке падіння цін на цукор
    Опубликовано: 2016-12-13 16:30:00

    Індекс продовольчих цін ФАО - це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середніх значень індексів цін на п'ять товарних груп, зважених з урахуванням середнього показника частки кожної групи в експорті в 2002-2004 роках. Чергове оновлення індексів вийшло 8 грудня.

    У листопаді 2016 середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІПЦФ) склало 171,3 пункту, що всього на 0,4% нижче його жовтневого рівня, але все ще на 10,4% вище, ніж в листопаді 2015 року. Таке незначне зниження значення Індексу в порівнянні з попереднім місяцем вказує на зміну практично безперервної підвищувальної тенденції, що склалася з початку цього року. Листопадове зниження пов'язане з різким падінням цін на цукор, яке з лишком нівелювало зростання цін на рослинні олії.

    Середнє значення Індексу цін ФАО на зернові склало 141,4 пункту, що на 0,6% нижче жовтневого показника і на 12 пунктів (7,9%) нижче торішнього рівня. Низькому рівню активності на ринках зернових сприяло зміцнення долара США і наявність надлишкової пропозиції. Хороші види на урожай в Аргентині та Австралії також негативно позначилися на котируваннях пшениці. Міжнародні ціни на рис зберігаються на мінімальних багаторічних рівнях, яких вони досягли в жовтні під впливом як надходження рису нового врожаю, так і слабкого попиту.
     
    Середнє значення Індексу цін ФАО на олії в листопаді склало 175,6 пункту, що на 7,6 пункту (4,5%) вище його жовтневого значення, і досягло найвищого рівня з серпня 2014 року. Настільки різке збільшення значення даного Індексу пов'язано, головним чином, з ростом цін на пальмову олію в результаті більш низьких, ніж прогнозувалося, обсягів виробництва в Південно-Східній Азії, а також з очікуваним збереженням міжнародної пропозиції на обмеженому рівні. Котирування соєвого масла також зросли внаслідок активного імпортного попиту на світовому ринку і неповним залученням переробних потужностей в Південній Америці. Крім того, підтримку цінам забезпечило очікування зростання попиту на рослинні олії з боку біодизельного сектора.
     
    Середнє значення Індексу цін ФАО на молочну продукцію в листопаді склало 186,4 пункту, що на 3,6 пункту (1,9%) вище рівня жовтня. Найбільший приріст продемонстрували ціни на незбиране сухе молоко; ціни на вершкове масло також зросли. Збереження високого імпортного попиту на близькосхідному і південно-африканському ринках, а також в Китаї, і обмежена пропозиція з боку Нової Зеландії - найбільшого постачальника в світі - призвели до зростання цін на незбиране сухе молоко на 9%. Пропозиція вершкового масла на ринку знизилося внаслідок зростання внутрішнього споживання в ЄС і Сполучених Штатах, а також збереження попиту в цілому на високому рівні. Завдяки балансу попиту і пропозиції, ціни на сир і знежирене сухе молоко залишаються стабільними.
     
    Середнє значення Індексу цін ФАО на м'ясо в листопаді склало 161,5 пункту, практично не змінившись в порівнянні з його переглянутими жовтневим значенням. Зниження цін на баранину, свинину і м'ясо птиці було компенсовано зростанням котирувань яловичини. Невелике зниження котирувань даних видів сировинних товарів пов'язано з наявністю достатньої пропозиції свинини в ЄС, майбутнім піком виробництва баранини в Океанії і збереженням тенденції до зниження цін на курятину. При цьому, скорочення пропозиції яловичини на внутрішньому ринку в Австралії призвело до зростання експортних котирувань в цій країні.
     
    Середнє значення Індексу цін ФАО на цукор склало в листопаді 287,1 пункту, що на 28 пунктів (8,9 %) нижче його жовтневого значення і є його першим зниженням після безперервного шестимісячного зростання. Зниження міжнародних цін на цукор пов'язане, головним чином, з ослабленням національної бразильської валюти (реала) до долара США, що призвело до збільшення експорту цукру з Бразилії - найбільшого світового виробника і експортера цукру. Також зниженню цін сприяла інформація про більш високий, ніж очікувалося, урожай цукрової тростини в центральному і південному регіонах Бразилії, де зосереджено основне виробництво цукру.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.