• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні набирає обертів продаж підроблених молокопродуктів
    Опубликовано: 2016-12-09 16:30:00

    Українців годують відверто неякісними молочними продуктами. За даними дослідження, яке протягом 9 місяців 2016 року проводило ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів", з 34 зразків вершкового масла від різних виробників тільки 9 виявилися зроблені з молочних жирів. З 41 торгової марки сметани, фальсифікатом виявилося 9 зразків, або 22%.

    Несправжнього все більше

    "74% зразків солодковершкового масла, відібраних в торгових мережах Києва, Полтави, Львова та Одеси, в різному ступені містили немолочні жири невідомого походження. Деякі упаковки з невідомим продуктом всередині навіть маркірувалися знаками ДСТУ і ТУ", - повідомила заступник голови ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів" Ольга Котехова.

    За її словами, лабораторія "Укрметртестстандарт" тільки виявила немолочний жир, а яка його якість - залишається загадкою, так як аналізи на трансжири занадто дорогі для дослідників.

    Громадські працівники стверджують, що ще на початку року брак виявляли тільки у 40% вершкового масла, а 60% припадало на доброякісний продукт.

    Цікаво, що сметану влітку підробляли частіше, ніж взимку, коли молочна сировина в дефіциті (7 зразків влітку і 2 взимку). Зміст немолочного жиру в сметані коливався від 5% до 100%.

    Найбільш злісними фальсифікаторами, за даними "Громадського контролю", виявилися: ТОВ "Титан" (ТМ "Кілія", Одеська область, 57% немолочного жиру) ТОВ "Молочна компанія" (Київська область, 84% немолочного жиру) ПП Джівальдіс (Хмельницька область, 100% немолочного жиру).

    Дві останні компанії також випускають фальсифіковане молоко і сир, причому ТОВ "Молочна компанія" замінює 100% жиру в молоці і кисломолочному сирі.

    В інших 17 відібраних зразках молока в трьох випадках не були витримані показники жирності та вмісту молочного білка, а в одному - виявлений антибіотик.

    "Відрадно, що солодкі сиркові маси, які дають переважно дітям, поки робляться повністю з молока. Але тут також були виявлені невідповідності за вмістом білка і жиру. Тобто споживач не завжди може довіряти тому, що написано на етикетці", - говорить Ольга Котехова .

    Що стосується сиру (кисломолочного сиру), перевіреного в серпні-листопаді, то з 22 зразків тільки три виявилися з немолочними жирами.

    Примітно, що зразки для досліджень купувалися виключно в торгових мережах, які, за словами заступника голови ВГО "Союз споживачів України" Олега Цильвіка, покривають лише 35% ринку продажу продуктів харчування.

    "Решта продається на ринках, в кіосках і магазинчиках. І там з якістю продукції справи йдуть ще гірше", - відзначає експерт.

    За його словами, торгові мережі майже не реагують на скарги громадських організацій.

    "Торговельні мережі відмовляються прибирати з полиць фальсифікат, посилаючись на те, що вони не можуть звужувати асортимент", - підтверджує Ольга Котехова.

    Читайте також: Чи задоволені українці якістю продуктів харчування - дослідження

    Як зазначив начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович, доходить до того, що мережі відмовляються брати дорожчий, але якісний продукт, тому що фальсифікат продається краще.

    Знайти і знешкодити

    Голова ради директорів "Союзу молочних підприємств України" Вадим Чагаровський пояснює, що причин появи фальсифікату дві: сировинна і економічна. Перша пов'язана з дефіцитом молока в осінньо-зимовий період, а друга - з низькою купівельною спроможністю населення.

    "Ми весь рік боремося з недобросовісними виробниками. Але їх заохочує вседозволеність і безкарність. У громадських організацій немає жодних дієвих інструментів впливу, а Держпродспоживслужба два останніх роки до ладу не працює. Це і призвело до збільшення масштабів фальсифікацій", - запевнив Вадим Чагаровський.

    Він каже, що ефективною може бути тільки спільна боротьба всіх державних контролюючих органів, громадськості та учасників ринку. А міри покарання - від збільшення розмірів штрафів до призупинення діяльності.

    "Досить один два-рази зупинити виробництво, і інші задумаються. Для початку можна перевірити наявність дозволу на виробництво молочних продуктів. Думаю, що у деяких його немає. А потім передавати матеріали в МВС і Антимонопольний комітет", - вважають в "Союзі молочних підприємств України".

    Однак на ділі реалізувати це не так просто. З одного боку, громадські працівники відзначають, що тепер АМКУ став приймати скарги на неякісні продукти.

    "Такі звернення розглядаються за 2-3 місяці і навіть закінчуються накладанням штрафів. Є сміховинні по 2-4 тис. грн, але є і максимально дозволені для територіальних відділень АМКУ в 68 тис. грн", - розповіла Ольга Котехова.

    Також, за її словами, стали активніше скаржитися споживачі Полтави та Одеси. Але коли за цими скаргами Держпродспоживслужба виходить на перевірку для забору проб того ж вершкового масла, то на підприємстві все виявляється в повному порядку, а в роздробі продовжує реалізовуватися неякісний товар.

    Згідно із законом споживач може написати скаргу в службу з додатком копії чека, де був придбаний продукт. Людина може зажадати провести перевірку і особисто бути присутнім при її проведенні. А ось громадські організації не можуть подавати такі скарги для інспекцій.

    "У домашніх умовах навряд чи можна визначити якість молочних продуктів. Наприклад, сучасний крохмаль не реагує на йод. Тому звернення споживачів типу "я перевірив, перевірте і ви "навіть не будуть прийматися", - пояснила представник Держпродспоживслужби Оксана Борейко.

    А навіть якщо не шкода витратити свої гроші на лабораторні дослідження, то їх результати не приймуть, тому що немає гарантії, що цього споживача не підіслали конкуренти. Всі дослідження і їх аналіз повинні проводитися за рахунок держави. На ці потреби у 2016 році було виділено всього 2,5 млн грн, причому, на дослідження всіх товарів, а не тільки продуктів. На наступний рік планується така ж сума. Можна також під час позапланової перевірки за скаргою громадянина перевірити документи, які інгредієнти використовувалися при виробництві і зробити висновки про порушення стандартів.

    За словами Оксани Борейко, служба провела 6 тис. перевірок і навіть наклала штрафи. Є випадки відкликання продукції, але закрити підприємства-фальсифікатори дуже складно.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.