• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чи варто очікувати зниження цін на молочні продукти?
    Опубликовано: 2016-11-24 18:30:00

    Ціни на молочні продукти в Україні продовжуватимуть підвищуватися, це пов'язано в першу чергу, із зростанням закупівельної ціни на молоко і девальвацією гривні. Таку думку висловла аналітик Асоціації виробників молока України Яна Музиченко.

    «Основними причинами зростання закупівельних цін на молоко є скорочення обсягів його виробництва на тлі активного попиту з боку переробних підприємств. Закупівельні ціни на молоко тримають стабільний зростаючий тренд вже більше двох місяців. Початок цього процесу припав на період сезонного скорочення продуктивності корів  і з наближенням зими він все більше поглиблюється», - зазначила експерт.

    За словами Яни Музиченко, за підсумками десяти місяців в Україні було вироблено 9 млн 26,1 тис. т. сировини - на 2,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. А в жовтні було вироблено 855 тис. т. - на 10% менше, ніж у вересні.

    «У той же час, зростання експорту молочних продуктів спонукає переробників активно скуповувати те молоко, яке є на ринку. На сьогодні дефіцит оцінюється в межах 250-300 т. на добу. При цьому переробники не греблюють навіть молоком населення », - додала експерт.

    Також Яна Музиченко підкреслила, що ще одним фактором зростання закупівельних цін на молоко є зростання його собівартості. Девальвація гривні неабияк на це впливає. Адже мінеральні кормові добавки, ветеринарні препарати та інші складові безпосередньо залежать від курсу долара.  Також незважаючи на зниження цін на нафту на світовому ринку в Україні дизпаливо дорожчає.

    В цілому експерт упевнена, що, ціни на молоко в країні будуть продовжувати рости і, так як молоко займає найбільшу частку в структурі собівартості готових молочних продуктів, ми можемо прогнозувати і подорожчання всієї групи молочних товарів.

    Нагадаємо, в Україні спостерігається черговий виток подорожчання молока. З 14 по 18 листопада середні закупівельні ціни на сировину екстра-класу зросли на 17 копійок і склали 8,10 грн / л. З кінця жовтня таке молоко подорожчало вже майже на гривню, повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).

    Найдешевше сировину (молоко першого сорту) виросло в ціні на 5 копійок, до 7,10 грн / л. Найбільш дорога сировина зараз в Сумській області (8,57 грн / л), а найдешевше - у Львівській (6 грн / л).

    За даними АВМ, закупівельні ціни на молоко в Україні за 3 місяці піднялися на 20%. Ще на початку серпня молоко екстра-класу коштувало в середньому 5,83 грн / кг, а в кінці жовтня - вже 7,21 грн / л. Аналітики і учасники ринку прогнозують, що ціни будуть рости до кінця року.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.