• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські ківі скоро можна буде купувати за ціною яблук
    Опубликовано: 2016-10-18 15:30:00

    Як ми вже писали раніше,  на Закарпатті місцевий житель Генріх Стратон почав вирощувати морозостійкі ківі. Спочатку навіть вчені не могли повірити, що в Україні можливо виростити такі екзотичні плоди. «Винахідник» українського ківі, що дає 30 кг плодів з куща, ужгородець Генріх Стратон переконує, що в країні вже немає райцентру, де не вирощували б ківі, який скоро можна буде купувати за ціною яблук.

    На міні-плантації відомого закарпатського селекціонера Генріха Стратона побували кореспонденти "Укрінформу" та мали можливість переконатися, що заморський екзотичний фрукт дійсно дає чималий урожай і в наших умовах.

    Останні «ківі-новини»

    На міні-плантації зараз кипить робота. Триває осінній сезон продажу саджанців - телефони не замовкають. Складається враження, що ківі став для українців стратегічним продуктом: кожні п'ять хвилин записують координати когось із охочих придбати кілька саджанців для свого саду. До своєї справи тут ставляться відповідально: разом із саджанцями зазвичай відправляють замовнику інструкцію - як правильно доглядати за ліаною.

    "Саджанці сорту «Ківі Карпат» будемо продавати до кінця листопада, - каже Генріх Стратон. - За зиму вони зміцняться в землі, добре вкореняться, а навесні дадуть нові хороші пагони. Правда, плодоносити почне через три  - п'ять років. Дзвонять з усіх регіонів, з гордістю можу відзначити, що на сьогодні вже немає жодного райцентру в країні, де б не ріс «Ківі Карпат". Хіба що якісь села залишилися. А так - вся Україна його вирощує!", - відзначає селекціонер.

    "Співпрацюємо з фермерами, які закладають плантації ківі. Поки можу розповісти про три такі ківі-сади, для яких у мене закупили саджанці. Найбільший буде в Овідіополі Одеської області: там висадили 5 тисяч кущів, також кілька гектарів плантації ківі заклали в Черкаській і Чернігівській областях", - розповідає Генріх Стратон.

    "Багато людей самі дзвонять - то поради запитати, то просто розповісти, як у них поводяться рослини, висилають фото і відео. Нещодавно спілкувався з людиною з Донецька, який колись купив наш ківі, висадив у мами біля хати, він тепер поїхав, а мати залишилася, нещодавно відвідував її, зробив міні-сюжет про «окуповані ківі», надіслав нам", - каже господар.

    І черв'ячків труїти не треба

    "Зазвичай свій ківі-урожай ми збираємо в жовтні - на початку листопада, - розповідає Генріх Стратон. - Одна 5-6 річна ліана здатна дати до 30 кг плодів. Але ми свої часто обрізаємо на живці, тому залишається не так вже й багато плодоносних гілок. До слова, завжди залишаємо частину плодів до перших заморозків, - каже фермер, - вони не придатні для зберігання, але дуже смачні і солодкі!"

    "У нашому садочку постійно ловимо сусідських дітей, - посміхається Генріх Стратон. - Мене це не дратує, навпаки: значить, наш ківі дійсно має хороші смакові якості".

    На ділянці 8 соток близько 30 ліан. Зростає ківі, як виноград: для максимальної врожайності ліану пускають на шпалеру або дерево, навесні обрізають зайві гілки. Сорт морозостійкий (витримує до мінус 30 ° С), так що особливо «укутвати» на зиму не варто. Зате влітку необхідний полив - батьківщина цієї рослини  Нова Зеландія, де не тільки тепло, а й багато вологи. Правда, з водою не можна переборщувати: заллєте ліану - загине. Так що оптимальний варіант поливу - садові «вертушки-пирскавки». До речі, в наших широтах ківі не потрібно додатково обробляти від шкідників: тут не водяться ті жучки-черв'ячки, які з'їдають плоди і листя в традиційній зоні вирощування.

    Історія ківі-селекції

    Ківі - національний фрукт Нової Зеландії. Виростає в тропіках, морозів не переносить. Але ужгородські біологи, батько і син Стратона, звернули увагу на те, що свого часу ківі вивели з актинідії, що росте на Далекому Сході, де сильні морози - не рідкість. А актинідію в Україні вирощують уже понад півстоліття, так що можна було спробувати селекціонувати  й ківі. З появою цієї гіпотези і почалася робота.

    Зі звичайних фруктів, які завозили в країну в середині 1990-х, зібрали насіння, висіяли  і отримали перші паростки. Потім на експерименти з посівом, схрещуванням рослин, зимівлею  без укриття - сорт же потрібен був морозостійкий! - пішло п'ять років. Нарешті отримали саджанець з необхідними якостями, назвали його «Ківі Карпат». Тепер всі ківі, які ростуть, плодоносять і продаються зараз в Україні - генетичні копії цієї рослини.

    "Нам з батьком, можна сказати, пощастило: процес виведення нового сорту зайняв близько 10 років, це вважається дуже швидкою селекцією, - каже Генріх Стратон. - У цьому році нам нарешті вдалося офіційно зареєструвати сорт в Україні - процес тривав 6 років. Тепер в переліку українських сортів є і «Ківі Карпат».

    Зараз Генріх Стратон повернувся до ківі-експериментів: селекціонер хоче створити морозостійкий, гладенький, а також більш солодший сорт ніж той, що зараз. Також є ще одна мета: створити сорт ківі з червоною серцевиною.

    Цікаво, що селекціонер експериментує і з цитрусовими - Генріх Стратон мріє не тільки про плантації ківі в Україні, а й про цитрусові сади в наших широтах. Але проблема в тривалому періоді дозрівання цитрусових - плоди не встигають дозріти до осені.

    Мед, варення і наливка

    Для того, щоб ківі давав хороший урожай, необхідно саджати поруч чоловічу і жіночу форми рослин. Втім, виведений Генріхом Валентиновичем сорт здатний до самозапилення.

    Зацвітає ківі в квітні - ліани покриваються біло-бежевими квітками, великими і ароматними. Фермер робить з них мед - однокомпонентний, тільки ківі, або ківі-липовий. Ну, а дружина селекціонера готує із зелених плодів смачні джеми і варення, сам господар - фірмову наливку.

    "З ділянки в гарні роки отримую до центнера плодів, - каже селекціонер". Зберігають ківі в звичайних фруктових ящиках в погребі. Тримаються плоди до весни.

    До речі, в минулому році після збору врожаю ківі Генріх Статон провів в Ужгороді експеримент: 300 кг плодів розфасували в пластикові міні-контейнери і пустили на продаж в місцевому центральному супермаркеті.

    "Розібрали за 2 години, ажіотаж був великий, - згадує селекціонер. - Це при тому, що давали тільки 2 коробки в одні руки. Ми мали на меті не стільки розпродати врожай, скільки показати, що ківі - такий же стратегічний вітамінний продукт в Україні, як і яблука. А якщо його вирощувати тут, то і ціну матиме таку ж, як яблука: 10-12 грн за кіло".

    В половинці ківі міститься добова норма вітаміну С - цей фрукт зміцнює імунітет. Також в ньому багато магнію, корисного для нормалізації роботи нервової системи, і йоду, який нормалізує роботу щитовидної залози. Калій, що міститься у великій кількості в ківі, знижує тиск, виводить холестерин і перешкоджає виникненню тромбів. Кажуть, той, хто їсть багато ківі - пізно сивіє і швидко худне. Ну, а ще цей фрукт допомагає перемогти камені в нирках, карієс.

    Боротьба з рекетом

    Цікаво, що на плантації Генріха Стратона вже кілька разів здійснювали напади - зазвичай просто хуліганять, але бувало, що знищували всі саджанці в теплицях. Вперше ділянку з експериментальними саджанцями понівечили в 2005-му році: вночі хтось вирубав плантацію під корінь. Генріх Валентинович відновив саджанці з обрубків і переніс їх на іншу ділянку, подалі від заздрісників. За кілька років стався другий напад - грабіжники рознесли теплиці, знищили пагони ... Селекціонер каже, що це - варіант рекету, хтось поклав око на ківі-бізнес. Але не вийшло. Тепер на ділянках є охорона і сигналізація. Поки все спокійно, каже селекціонер.

    Однак з'являються нові виклики. "Нещодавно виграли суд проти фальсифікаторів нашого сорту, - розповідає селекціонер. Люди продавали саджанці ківі під виглядом сорту «Ківі Карпат» на пару десятків гривень дешевше, тому багато хто повівся на це. Ми завжди попереджаємо, що не варто. Тут є багато нюансів, але найголовніше - ви виявите, що вас обдурили через 5-6 років, коли плодів не буде. Тому завжди вимагайте «паспорт» рослини", каже Генріх Статон.

    Цікаво також, що селекціонер заклав під Ужгородом показову ківі-ділянку для туристів - показати на плантації рослину, яка для наших широт - рідкість.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.