• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Топ-10 найбільших виробників борошна в Україні
    Опубликовано: 2016-10-13 17:30:00

    Український ринок борошна останні десять років показує скорочення. За цей час обсяги виробництва впали на 20%. Якщо на початку 2000-х ми виробляли 2,9 млн тонн борошна, то зараз - 2,25-2,3 млн тонн. В асоціації "Борошномоли України" кажуть, що це обумовлено низкою факторів, в першу чергу 40-відсотковим скороченням обсягів виробництва хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів.

    За даними профільної асоціації, в 2015/2016 маркетинговому році було вироблено 2,6 млн тонн усіх видів борошна.

    В даному обсязі 97% традиційно займає пшеничне борошно. У поточному сезоні прогнозують невелике зростання виробництва - на 3,8%, до 2,7 млн ​​тонн. Провідні позиції у виробництві борошна в Україні займають підприємства Держрезерву, ДПЗКУ, "Хліб Києва", "Дніпромлин", КХП "Тальне", Вінницький КХП №2.

    Експерти вважають критичною ситуацію на ринку житнього борошна і сировини. Сьогодні аграрії економічно не зацікавлені вирощувати жито, оскільки врожайність жита і пшениці  відрізняється, а ціни на жито знаходяться на рівні цін на пшеницю, а то і нижче. Експерти підкреслюють, що без допомоги держави виробництво жита в нашій країні буде поступово зведено до мінімуму, а то і до нуля.

    У цьому році, за даними Мінагропроду, аграрії зібрали 373 тис. тонн жита з площі 138 тис. га, тоді як в 2012 році було майже вдвічі більше - 699 тис. тонн, прибраних з площі 298 тис. га. На сьогоднішній день, за оцінками хлібопекарських підприємств України, дефіцит житнього борошна для виробництва хліба становить не менше 100 тис. тонн.

    У 2016-2017 МР "Борошномоли України" розраховують на збільшення експорту борошна до 370 тис. тонн (в минулому сезоні на зовнішні ринки відвантажили 347 тис. тонн). Зростання зовнішніх поставок планується здійснити за рахунок подальшого освоєння азіатських ринків.

    "Географія експорту не зовсім показова, оскільки за результатами минулого маркетингового року в закупівлях лідирує Китай (83,7 тис. тонн), але, за даними експертів, борошно там не залишається, а реекспортується в інші країни", - відзначають в асоціації.

    У трійку найбільших імпортерів борошна з України в минулому сезоні також увійшли Ізраїль (32,6 тис. тонн) і Молдова (32,8 тис. тонн). Крім того, імпортерами виступили такі екзотичні напрямки, як Бенін, Вануату, Гваделупа, Йорданія, Ємен, Камбоджа, Мадагаскар, Нігерія, Єгипет, Руанда, Сенегал, Чилі. Збільшилися відвантаження в Лівію, Ірак і Анголу, причому в Анголу відправлено понад 7,6 тис. тонн, а в Лівію - 12,8 тис. тонн.

    Ключовими експортерами українського борошна є КХП "Тальне", ДПЗКУ, "Вінницький КХП № 2", ТОВ "Енліль", "Новопокровський КХП".

    Топ-10 найбільших виробників борошна в Україні (за показниками чистого прибутку в 2015 році):

    1. "Інтерстарч Україна", 1854 млн грн.

    2. "Вінницький комбінат хлібопродуктів №2", 1017 млн грн.

    3. "Дніпровський Крохмалепатоковий комбінат", 620 млн грн.

    4. "Олімп", 549 млн грн.

    5. Комбінат хлібопродуктів "Тальне", 478 млн грн.

    6. "Інтеркорн Корн Процессинг Індастрі", 469 млн грн.

    7. Борошно "Покровська", 381 млн грн.

    8. "Волинь-Зерно-Продукт", 375 млн грн.

    9. "Альтера Ацтека Міллінг Україна", 361 млн грн.

    10. "Дніпромлин", 340 млн грн.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.