• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Український фермер налагодив бізнес з вирощування «екстремальних устриць»
    Опубликовано: 2016-10-09 17:30:00

    У минулому працівник ІT-сфери, а тепер успішний фермер Андрій Пігулевський вирощує в Україні устриць в екстремальних умовах.

    Бізнесмен, засновник першої в Україні устричної ферми розповів, що організовував свою справу навмання, пройшовши складний шлях проб і помилок. У 2014 році він звернув свій ІT-бізнес для того, щоб заснувати унікальне фермерське господарство з вирощування делікатесу.

    Одного разу він навіть думав згорнути бізнес-проект, коли професор Херсонського аграрного університету переконував, що устриця зростає при температурі +25. А влітку на узбережжі Чорного моря Херсонщини вода прогрівається до +30, особливо в лиманах. Це ставило хрест на ідеї.

    «Знаєте, найбільшою помилкою було довіритися роботам наших великих наукових діячів про те, як вирощувати устрицю в умовах Чорного моря. Я проводив консультації з ними, але на практиці їх знання та поради тільки нашкодили», - розповідає фермер.

    На щастя, Андрій Пігулевський вчасно схаменувся і відмовився будувати бізнес, спираючись на дослідження і роботи пострадянських вчених. Вже потім на практиці він з'ясував, що вирощувані їм устриці переживають екстремальні температури.

    Через кілька років власник «Устриці Скіфії» Андрій Пігулевський планує наростити продуктивність до 100 тонн, адже попит на український морепродукт зростає в геометричній прогресії.

    «Нам пощастило, що гастрокультура в нашій країні тільки почала розвиватися: з'являються цікаві заклади з локальної кухнею. Нам навіть не довелося витрачатися на рекламу, всю стратегію реалізації вирішив один пост в Facebook», - зізнався бізнесмен.

    На момент, коли Андрій Пігулевський тільки сіяв перші грядки устриць, імпортний продукт в українських супермаркетах продавався в середньому по 2-2,5 євро за штуку. Зараз українська устриця в Metro в роздробі коштує 1 євро, а смакові якості її часто краще іноземної. Перший урожай «Устриці Скіфії» продавали за собівартістю, тоді це був також 1 євро. Але потім собівартість почала падати, і підприємство вийшло на певну маржинальність, не змінюючи ціну. У найближчі роки за рахунок вдосконалення механізму дозрівання і нарощування бізнесу український підприємець планує довести роздрібну ціну устриці до 50 американських центів.

    Мета фермера - «щоб будь-який українець міг купити устрицю за півдолара».

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.