На Закарпатті місцевий житель Генріх Стратон почав вирощувати морозостійкі ківі 15 років тому. Спочатку навіть вчені не могли повірити, що в Україні можливо виростити такі екзотичні плоди. Але як виявилося, українські ківі в змозі витримати тридцятиградусні морози, а плодоносять так рясно, що господарі роблять "зелене" варення, маринади і навіть алкоголь, щоб урожай не пропав.
Зараз у теплиці Стратона 50 тисяч саджанців ківі, частину з яких планується відправити до США, Канади і Європи, а інші – залишаться українським покупцям. Все, що потрібно для вирощування українських ківі – постійний полив і ніяких пестицидів.
Крім того, фермер вже висадив першу українську ківі-плантацію, плоди якої планується отримати через 4 роки. Місцеві мешканці впевнені, що українські ківі на смак не гірший за іспанські або еквадорські та цілком можуть стати візитною карткою нової України.
agronews.ua
agrinews.com.ua