• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Споживання м'яса цього року зросте, а от з експортом поки що складно - експерти ФАО
    Опубликовано: 2016-07-12 15:30:00

    Імпорт м’яса в Україну зростає, хоча девальвація гривні первою мірою і захищає український ринок м’яса. Приміром може бути пташатина – те ж дешеве м’ясо птиці механічної обвалки з Польщі та Німеччини. Імпорт свинини та яловичини не такий значний, вважає експерт ФАО Андрій Панкратов. «Наразі ми маємо всі складові збільшення пропозиції, збільшення виробництва, збільшення імпорту та зменшення експорту», — пояснює експерт. Зокрема, за перше півріччя 2016 року розрахунковий фонд споживання яловичини порівняно із 2015 роком збільшився на 20%, свинини — на 4%, м’яса птиці — на 7%.

    За даними виробників, покращення споживання м’яса не було зовсім. Але за розрахунками ФАО воно все ж мало місце, зазначає Панкратов. За його словами, розрахунки ґрунтуються на перших ознаках оздоровлення економічної ситуації в країні – зростанні ВВП у першому кварталі на 1,1%, реальної заробітної плати у травні порівняно з травнем минулого року – на 13%, зростанням обсягу роздрібної торгівлі майже на 2% та інших чинниках. «Завдяки позитивним ознакам цього року ми можемо очікувати зростання споживання. Хоча й не набагато — 1-2%», — каже експерт.

    А от суттєвого збільшення обсягів експорту свинини та яловичини від наших виробників очікувати не варто, вважає економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак. На його думку, завдання загалом непросте, адже відкриття ринків збуту за цими видами м’яса знаходиться на початковому етапі. «Виробники свинини і яловичини мають пройти шлях, подоланий птахівниками. Дуже багато років вони працювали на відкриття ринків збуту. І теперь Україна може експортувати курятину до багатьох країн світу», — підкреслив Ярмак.

    Заважає розвитку експорту й тривала бюрократичну процедуру виходу на ринки, додає він. Приміром, у ветслужбі Південно-Африканської Республіки не вистачає фахівців, тому одна заявка на поставки розглядається більше року. Тим не менше, свинарям та виробникам яловичини варто активізуватися, співпрацювати з урядом, ветслужбою, галузевими асоціаціями, наполягає експерт. Ярмак вважає, що наша м’ясна галузь має усі шанси постачати продукцію в азійські та африканські країни.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.