• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Андрій Ярмак: Україна не буде постачати свинину до ПАР в найближчі 5-6 років
    Опубликовано: 2016-06-21 17:30:00

    В найближчі 5-6 років, за найбільш оптимістичними оцінками, постачати свинину до ПАР Україна навряд-чи буде, таку думку висловив експерт ФАО Андрій Ярмак.

    "І навіть більш успішні в цьому питанні птахівники, які вже багато часу витратили на доступ до ринку ПАР, навряд-чи отримають доступ до цього ринку найближчими роками",- написав Андрій Ярмак на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

    За словами Андрія Ярмака, під час візиту української делегації до ПАР було з'ясовано, що Україна є третьою в черзі на поставки курятини. "При цьому, вона була третьої ще два роки тому. В принципі за час з моменту подачі заявки, отримання анкети та її заповнення нашими птахівниками, черга просунулася на одну країну. Перед нами ще Естонія і Сербія. В середньому вони стараються обробляти одну анкету за 6 місяців, але реалії такі, що цим займається лише одна людина, і лише на обробку анкети йде півтора року. Після того, як анкета оброблена, якщо вона заповнена не дуже якісно, можна втратити свою чергу, і стати знову позаду тих, хто анкету заповнив якісно. Однак, навіть якщо все ідеально, то потрібно організувати інспекційний візит. Причому візити по трьох напрямках - здоров'я тварин, відгодівля та переробка. І тільки після успішної інспекції, коли немає зауважень, може бути прийнято позитивне рішення.

    І ще один момент - якщо данні в анкеті застарілі на момент її розгляду, то процес починається з самого початку.

    Оскільки цим займається одна особа, яка, також, дбає про експорт (заповнює анкети інших ветслужб, організовує інспекції, тощо), очікувати прискорення процесу не варто",- -азначає Андрій Ярмак.

    При цьому реалії по свинині та яловичині, за словами Андрія Ярмака, свідчать про те, що Україна знаходиться на на 6-7 місці. "Анкету ще ми не подали (вона надіслана 23 травня поточного року). Отже, можемо бути й 8-му, якщо хтось до нас надішле. Рахувати скільки нам років чекати можна самостійно",- відзначає експерт ФАО.

    Нагадаймо, що на початку поточного місяця Держпродспоживслужба поширила інформацію про те, що відомство отримало офіційний лист від посольства України в ПАР з пропозицією імпорту свинини. "Такий запит став приємним сюрпризом, але треба розуміти, що доступ до цього ринку не простий, до продукції пред'являються численні вимоги ", - прокоментував тоді ситуацію очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

    Він також зазначив, що для початку поставок продукції в ПАР Україні необхідно буде заповнити детальний опитувальник, а також довести ефективність контролю африканської чуми свиней на території країни.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.