• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні потрібно будувати фруктосховища — експерт
    Опубликовано: 2016-06-05 15:30:00

    Основною проблемою внутрішнього ринку овочів є збереження врожаю і повне забезпечення потреб споживчого ринку протягом усього року.

    Про це повідомив керівник Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак.

    За його словами, зараз спостерігається надлишкова пропозиція овочевої продукції в період збору (липень-вересень) і зменшення пропозиції в зимово-весняний період. Така ситуація впливає на ціни: в період збирання вони мають найнижчий рівень, а в міжсезоння — максимальний.

    «Тому в перспективі необхідно здійснювати розвиток інфраструктури ринку овочів, зокрема сховища для зберігання продукції та розвивати заготівельно-збутову мережу. Це допоможе зберегти якість продукції та забезпечити її пропозицію на ринку протягом усього року, зводити до мінімуму коливання цін», — зазначив Маслак.

    Він підкреслив, що за даними офіційної статистики, до 15% вирощених овочів псується і не використовується для споживання і годування тварин. Це відбувається тому, що у більшості дрібнотоварних виробників відсутні можливості для тривалого зберігання продукції і її подальшого продажу.

    За словами Олександра Маслака, мережа заготівельно-збутової кооперації, яка існувала за радянських часів, була зруйнована, а натомість сучасна, ринкова, ще не побудована. Влада створює умови для налагодження кооперативних відносин на ринку сільгосппродукції, які є вкрай необхідними, але не в змозі вирішити наявну проблему. Створення власних кооперативів виробників з подальшим продажем продукції через оптово-продовольчі ринки, мережі супермаркетів, громадського харчування є бажаним результатом у розвитку сучасної заготівельно-збутової мережі. Такі кооперативи позитивно впливатимуть на формування цін і, як результат, збільшать доходи сільського населення.

    «Разом з тим, в Україні і надалі буде розвиватися промислове виробництво овочів. Сільгосппідприємства з зацікавленістю розглядають можливості масштабного виробництва різних видів овочів і розвитку складської інфраструктури. Однорідність товарної продукції розширює можливості її збуту. Сертифікована продукція з систематичними поставками цікава для великих супермаркетів і оптових ринків. При цьому закупівельні ціни є привабливими для виробників і забезпечують їх діяльність відповідними доходами. У перспективі великотоварне виробництво буде збільшувати свою частку в загальних обсягах вирощеної продукції. Тому для України овочі залишаться не тільки традиційним, а й стратегічним продуктом», — зазначив Олександр Маслак.

    Також він додав, що в країні функціонують сховища овочевої продукції для одноразового зберігання до 3 млн т. До того ж, сховища потрібно зробити максимально доступними насамперед для дрібнотоварних виробників. Тому держава спільно з аграріями та місцевими органами влади має визначити, де потрібно будувати такі сховища з урахуванням потреб і особливостей регіонів.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.