• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Волині збільшать площі посіву гречки на 30%
    Опубликовано: 2016-05-21 16:30:00

    На Волині завершено посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур, цукрових буряків, ярого ріпаку, соняшнику та посадку картоплі. Загалом посіяно 105 тис. га ярих зернових та зернобобових культур, що відповідає рівню минулого року. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, інформує прес-служба ОДА.

    Найбільші площі посіву ярих зернових традиційно у Горохівському та Луцькому районах, відповідно 12 та 11 тис. га. На 20 відсотків збільшено площі посіву в Турійському та Ківерцівському районах. Кукурудзу на зерно посіяно на площі 20 тис. га, що відповідає рівню минулого року.

    Та разом із цим, Юрій Горбенко висловив певні побоювання щодо посіву сої, а саме виконання намічених обсягів посіву, позаяк практично завершуються оптимальні строки її посіву. На даний час в області посіяно 32 тис. га сої або 78 відсотків до намірів. Стовідсотково до запланованих площ проведено посів сої у Володимир-Волинському та Рожищенському районах. Недосів цієї культури допущено у Любомльському, Іваничівському та Ковельському районах відповідно 20, 51 та 54 відсотки до намірів посіву.

    Також хорошу економіку господарствам дає соняшник, площі посіву якого в порівнянні з минулим роком зросли в двічі та становлять майже 5 тис. га.

    Однак, як зазначив директор профільного департаменту ОДА, стратегічною культурою, наміри посіву якої перебувають на посиленому контролі департаменту агропромислового розвитку та Міністерства аграрної політики та продовольства України – є гречка.

    "В області планується посіяти 1,5 тисячі гектарів гречки і наразі наступили оптимальні строки її посіву. Пропозиції Мінагрополітики України щодо збільшення площ посіву цієї культури на 30 відсотків з рекомендованими площами посіву в розрізі районів доведено до структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку райдержадміністрацій", – наголосив директор департаменту агропромислового розвитку.

    Відтак прозвучало прохання до голів райдержадміністрацій взяти під особистий контроль хід посіву гречки сільгосппідприємствами в очолюваних ними районах, аби забезпечити її посів відповідно до намірів.

    Варто наголосити, що сьогодні господарства, які посіють гречку, можуть отримати кошти, продавши її на форвардних умовах Аграрному фонду за стартовою ціною 15 тис. грн за тонну. Окрім цього, сільськогосподарські підприємства зможуть отримати дотацію за посів гречки в рамках Комплексної програми підтримки АПК за умови співфінансування з районних бюджетів.

    Щодо посіву цукрових буряків, то загальнообласна посівна площа склала 13,8 тис. га, що на 2,6 тис. га більше ніж у минулому році. Майже в усіх районах області відбулося збільшення посівних площ до минулорічного рівня.  Зокрема, найсуттєвіше збільшено посівні площі в Горохівському, Володимир-Волинському та Локачинському районах, на 900, 800 та 600 га  відповідно. В той же час зменшено посівні площі цукрових буряків у Луцькому районі на 750 гектарів.

    Наразі ж проводиться робота із захисту посівів від хвороб та шкідників, тож актуальним залишається питання недопущення загибелі бджіл під час хімзахисту медоносних культур. Відтак Юрій Горбенко наголосив на необхідності своєчасного інформування власників бджолосімей про заплановані заходи з захисту рослин, позаяк мав місце неприємний факт у Луцькому районі, де в результаті обробітку посівів без попередження власників пасік загинуло більше 30 відсотків бджолосімей у 10 господарів.

    Ще одним важливим моментом, на якому наголосив Юрій Горбенко, – це фінансова підтримка, позаяк обласна комісія з питань пільгового кредитування розпочала прийом заявок та підтверджуючих документів на відшкодування відсотків за пільговими кредитами. І на сьогодні сільгосппідприємствами області вже залучено 58,3 млн. грн. кредитних коштів Крім того, підприємствами області одержано товарних кредитів на суму 1,6 млрд. грн.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.