• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Молдавське мито не зупинить експорт українського молока
    Опубликовано: 2016-04-30 18:30:00

    Розібратися з виключенням Молдовою українського молока з режиму вільної торгівлі можна оперативно. Це можливість новому уряду України показати себе.

    Таку думку висловив директор аналітичного агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк.

    Квоти, які визначила Молдова, нижче реального рівня експорту з України. Тому напевно комусь із покупців українських молокопродуктів доведеться платити мито.

    «Цільномолочної продукції наша країна ввозить в Молдову близько 700 т на місяць, сирів - 70-80 т на місяць. І якщо дешеві сири молдавани можуть закуповувати ще в ЄС, то альтернативи нашій продукції з незбираного молока у них немає. Їм просто не вистачає сировини для виробництва готових продуктів. В цьому аспекті Молдова імпортозалежна, тому буде купувати наше молоко », - зазначив Василь Вінтоняк.

    Українське молоко не зупинить навіть з 10 або 20% мита. Поставки будуть здійснюватися, вважає експерт.

    «Молдавські виробники припускають, що зможуть виробляти більше продукції. Можливо, влітку у них і збільшиться обсяг сировини, і вони зможуть наростити виробництво. Але потім вони все одно повернуться до нинішніх показників », - говорить експерт.

    На його думку, Кабінету міністрів України з цілком під силу вирішити нинішню ситуацію на користь своєї країни, оскільки Молдова дуже залежна від України в імпорті та експорті. Причому, мова не тільки про молочні продукти.

    «Уряд Молдови в своєму рішенні заявив застереження: мито не поширюється на сире і сухе молоко. Зараз воно поставляється, хоч і в невеликих обсягах. Для України було б логічним кроком заборонити ці поставки - нехай купують готові молочні продукти. Також можна збільшити у відповідь мито, наприклад, на виноматеріали, овочі або фрукти - бо нам під силу і самим виробляти їх. Тоді молдовський уряд напевно швидко передумає», - резюмував Василь Вінтоняк.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.