• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Використання високоякісного сертифікованого посівного матеріалу – шлях до підвищення конкурентоспроможності сільського господарства України на ринку ЄС – Інститут аграрної економіки
    Опубликовано: 2015-05-25 14:34:01

    Сертифікований посівний матеріал – це не лише нові сорти зернових, а й підвищена стійкість до хвороб і змін клімату, а отже й більш висока якість сільськогосподарських культур і вирощеного врожаю, зазначив завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Олександр Захарчук.

    Насіннєвий ринок європейських країн оцінюється у більш ніж 5 млрд долл. США, що становить 21% світового ринку. Провідні місця в міжнародній насінневій торгівлі посідають Нідерланди, Франція, Данія та Німеччина. При цьому на Францію припадає понад чверть насіннєвого ринку Європи.

    У країнах ЄС щорічно виробляється більше 200 млн тонн зерна, з якого 6–7 млн тонн (3,5%) використовується як посівний матеріал. При цьому середнє використання сертифікованого посівного матеріалу в Європі становить близько 50%. У Данії та Нідерландах продаж сертифікованого посівного матеріалу пшениці сягає 75-90%. Водночас у Польщі сертифіковане насіння висівається лише на 16% виробничих посівів, а у Литві – ще менше.

    В Україні, за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, частка сертифікованого насіння складає 5–8%. При цьому це здебільшого імпортоване насіння. А відсоток використання власного посівного матеріалу дуже високий, адже малі та середні господарства використовують переважно несертифіковане насіння.

    Отже, незважаючи на значне поліпшення на вітчизняному ринку насіння, Україна сильно відстає від інших європейських країн у забезпеченні виробничих посівів якісним сертифікованим насінням вищих категорій. Внаслідок цього вітчизняне сільське господарство несе значні втрати, знижуючи власну конкурентоспроможність на європейському ринку.

    Тільки використовуючи високоякісний сертифікований посівний матеріал, Україна матиме шанс конкурувати на глобальному продовольчому ринку поряд з країнами Європейського Союзу, підсумував Олександр Захарчук.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.