• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрии тратят на техосмотр сельхозтехники по 100 млн грн. ежегодно
    Опубликовано: 2014-05-25 11:06:10

    Профільні об'єднання АПК звернулися до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням сприяти ухваленню законопроекту №2609а як пріоритетного для уряду. Документ передбачає скасування обов'язкового технічного контролю сільгосптехніки та підвищує штрафи за наслідки її використання для громадян майже у 1,5 рази та для посадових осіб майже на 10-20%. За словами експертів, штрафні санкції будуть більш дієвим стимулом для підтримки техніки в належному стані, ніж непотрібне регуляторне навантаження. За даними УКАБ, аграрії витрачають 80-100 млн грн. щороку на проведення технічного контролю сільгосптехніки.

    Ухвалення закону щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру стало добрим початком дерегуляції ведення бізнесу в Україні. Однак інвесторів та представників галузі турбує наявність інших регуляторних і дозвільних процедур, що стримують розвиток аграрного виробництва, створюючи додаткове фінансове навантаження на сільгоспвиробників. Однією із таких процедур є обов'язковий технічний контроль сільськогосподарської техніки.

    «Збереження такого контролю є нелогічним в умовах,  коли скасовано загальний техогляд автомобільного транспорту, адже сільськогосподарська техніка працює переважно в польових умовах і несе набагато менші ризики життю і здоров'ю громадян. Більше того, навіть за наявності технічного контролю техніки законодавство покладає відповідальність за наслідки її експлуатації на власника або користувача.

    Все це фактично робить технічний контроль сільгосптехніки непотрібним», - пояснює заступник генерального директора з правових питань асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Інна Острадчук.

    Фахівець додала, що при цьому функції державного контролю сільськогосподарської техніки дублюються державним контролем в сфері охорони праці, що ще більше нівелює необхідність такої процедури. «Економічні реалії сьогодення вимагають підвищення зацікавленості сільгоспвиробників до розвитку аграрного виробництва. Цьому буде сприяти відміна обов'язкового технічного контролю сільськогосподарської техніки, адже витрати на таку процедуру аграрії зможуть направити на модернізацію та переоснащення чи нарощення виробництва», - наголосив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

    Лист із проханням визначити законопроект №2609а як пріоритетний для уряду, а також дати доручення щодо забезпечення його супроводу у Верховній Раді України з метою якнайскорішого прийняття підписали генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков та керівник проекту МФК «Інвестиційний клімат в аграрному секторі України» Євген Осмокеску.

    Инф.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.