• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент України Віктор Ющенко представив Міністра юстиції України Сергія Головатого
    Опубликовано: 2005-10-11 12:46:00
    10 жовтня о 13 годині Президент України Віктор Ющенко представив Міністра юстиції України Сергія Головатого співробітникам центрального апарату Мін’юсту. У вступному слові Президент закликав співробітників Міністерства бути свідомими проблем, наявних у правовій сфері України. Основною втратою попередніх років Віктор Ющенко назвав втрату віри людей у верховенство права. Відтак головне завдання Міністерства юстиції – повернути віру українців у те, що через правничу систему можна захистити свої права. Президент окремо наголосив на потребі реформувати судову систему в Україні.
    Вітаючи Міністра юстиції з призначенням, Віктор Ющенко відзначив вагомий професійний досвід Сергія Головатого, набутий в Україні й на міжнародних теренах. За словами Президента, в особі Міністра юстиції поєдналися високі професійні й громадські якості. З таким Міністром на чолі, зазначив Віктор Ющенко, Мін’юст отримає „подвійне дихання”, відтак побажав його співробітникам плідної роботи й чесного служіння Україні.
    Сергій Головатий у зверненні до колег нав, що 10 років тому вже очолював Міністерство юстиції України, й розповів про свою причетність до творення правової демократичної держави у перші роки її незалежності. Зокрема, Міністр наголосив, що в політику увійшов в березні 1990 року на платформі НРУ „За перебудову”, у березні 90-го року був виключений з Компартії Радянського Союзу за боротьбу за незалежність України з формулюванням „за сепаратистські настрої”. Сергій Головатий працював над створенням Декларації про державний суверенітет України. Близько ини положень документа, написаних ним разом з колишнім Головою Конституційного суду Іваном Тимченком, увійшли до тексту Декларації, проголосованої Верховною Радою України. Сергієві Головатому також належала ідея Конституційного договору, в положеннях якого вперше в конституційній практиці на пострадянському просторі було закріплено принципи верховенства права. Саме завдяки Конституційному договору Україна була прийнята в 1996 році до Ради Європи. Рада Європи вдалася до такого виняткового кроку по відношенню до держави, що не мала Конституції, оскільки Конституційний договір закладав тимчасовий конституційний режим. Нова Конституція України з’явилася, як і було записано в Конституційному договорі, за рік в період перебування Сергія Головатого на посаді Міністра юстиції.
    Серед подальших кроків, спрямованих на розбудову правового суспільства, Сергій Головатий назвав приведення інституту Прокуратури у відповідність до європейських стандартів. За словами Міністра, доки Прокуратура зберігатиме за собою функцію загального нагляду , а також в своїх руках слідство й обвинувачення, в Україні не зможе бути встановлено верховенство права. Реформи у відповідності до стандартів європейського права, як відзначив Міністр, потребує також інститут Служби безпеки України.
    Загалом, усі зобов’язання, які Україна має виконати відповідно до вимог свого ства в Раді Європи, викладено в затвердженій минулого тижня Резолюції ПАРЄ. Її текст Міністр юстиції назвав „домашнім завданням” для України й орієнтиром для всіх співробітників системи юстиції. Мін’юст вивчатиме висловлені ПАРЄ зауваження, аналізуватиме їх і вживатиме кроків для того, щоб за два роки повністю закрити перелік своїх боргів перед Радою Європи.
    Ще один з відзначених Міністром пріоритетів – впровадження програми „Чисті руки”. Саме у бутність Сергія Головатого Міністром юстиції у квітні 1997 року Міністерство юстиції підготувало проект Указу Президента України „Про програму чисті руки”, і саме з Мін’юсту Сергій Головатий має намір почати її втілення.
    Міністр звернувся до підлеглих із закликом бути готовими до інтенсивної праці, кожен місяць якої має дорівнювати за рівнем своєї насиченості й результативності одному року. Лише в такий спосіб за вісім місяців, що залишилися для роботи до формування після парламентських виборів нового українського Уряду, вдасться надолужити вісім згаяних попередніх років.
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.