• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу"
    Опубликовано: 2006-04-06 14:49:00

    Комітет з питань Європейської інтеграції упродовж роботи четвертого скликання працював над питаннями адаптації законодавства України до законодавства Європейських Співтовариств, а також опрацюванням законів, спрямованих на гармонізацію законодавчої бази нашої країни до норм та принципів системи угод ГАТТ/СОТ .
    Виконуючий обов\'язки Голови Комітету О.Зарубінський підкреслив, що головною ціллю законотворчої діяльності Комітету стало створення механізму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, як цього вимагає стаття 51 Угоди "Про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-ами".

    За звітний період Комітетом було підготовлено 574 довідки та висновки про відповідність/невідповідність праву Європейського Союзу, нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ, зобов´язанням України перед Радою Європи.

    Головним здобутком щодо законодавчого врегулювання питань, вважає Комітет, є Закон "Про Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу", який було прийнято 27 листопада 2002 року. Зокрема, закон зобов´язував Кабінет Міністрів підготувати і внести на розгляд парламенту проект Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Оскільки потреба в такому системоутворюючому законодавчому акті, який би систематизував, впорядковував та певною мірою реформував адаптаційний механізм, назріла вже давно.

    Наступним найважливішим документом, прийнятим Верховною Радою, підкреслив О.Зарубінський, став Закон "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу". Це рамковий документ, який визначає мету, основні терміни, інституціональний механізм адаптації законодавства, засади фінансового, кадрового та інформаційного забезпечення її виконання.

    На думку ів Комітету, з прийняттям Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу вдалося "матеріалізувати" процес адаптації законодавства України із законодавства ЄС. Зокрема, суть механізму, що виписаний у Програмі, полягає у систематизації самого процесу наближення українського законодавства до європейського і міжнародного права, а також чіткому розподілі обов´язків всіх органів державної влади у цьому питанні тощо.

    Ще одним важливим досягненням, вважає О. Зарубінський, є прийняття Закону "Про транскордонне співробітництво". У ньому визначені основні терміни та механізми транскордонного співробітництва, організаційні форми і фінансові важелі його розвитку, напрями державної підтримки, повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади.

    Крім того, важливу роль у процесі послідовної гармонізації законодавства України до норм та принципів системи угод ГАТТ/СОТ стало утворення у 2004 році за ініціативою Комітету Спільної парламентсько-урядової комісії з питань координації діяльності органів влади та громадськості щодо інтеграції України до Світової організації торгівлі.

    Протягом четвертого скликання Комітет здійснював парламентський контроль за діяльністю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Зокрема, регулярно здійснювалася робота щодо збору та аналізу інформації, яка стосувалася питань, віднесених до компетенції Комітету, шляхом направлення запитів до центральних органів виконавчої влади. А також запрошувалися керівники цих органів на засідання Комітету та заслуховувалися їх доповіді під час проведення парламентських слухань та Днів Уряду у парламенті.

    Комітетом було підготовлено і проведено 4 парламентські слухання, 2 Дні Уряду: Розглянуто 9 питань у порядку контролю за діяльністю органів виконавчої влади щодо виконання доручень Комітету.

    З огляду на те, що Україна проголосила одним з першочергових зовнішньополітичних завдань підготовку до майбутнього ства у Європейському Союзі, Комітет вважає, що вдосконалення механізмів адаптації законодавства України до законодавства ЄС та його гармонізації з нормами та принципами системи угод ГАТТ/СОТ є надзвичайно актуальним.

    Комітет усвідомлює, що штучно прискорити процес адаптації законодавства неможливо, але потрібно створити йому режим найбільшого сприяння.

    Вказуючи на розпорошеність, суперечливість та нестабільність чинної законодавчої бази України, яка ускладнює процес адаптації до законодавства Європейських Співтовариств, О. Зарубінський підкреслив, що Україні необхідно розпочати спільно з ЄС працювати над створенням цілісної системи законодавства України.

    На його думку, необхідно організувати системну роботу Спільної парламентсько-урядової комісії з питань координації діяльності органів влади та громадськості щодо інтеграції України до Світової організації торгівлі та узгодити з урядом послідовність розгляду питань, що потребують вирішення на цій комісії.

    "ВРУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.