• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Київ: Відбувся українсько-японський бізнес-
    Опубликовано: 2005-10-11 12:22:00
    Посол Японії в Україні Кішічіро Амае висловив сподівання на те, що з приходом до влади в Україні нового уряду на чолі з Юрієм Єхануровим з’явивися шанс прагматизувати українсько-японську економічну співпрацю, для якої в двох країн є великі перспективи. По це посол заявив на українсько-японському бізнес-і, що відбувся сьогодні в Києві. Йдеться, зокрема, про співпрацю у суднобудівній, металургійній, хімічній, агропромисловій та телекомунікаційній галузях. При цьому Кішічіро Амае звернув увагу на певну стурбованість іноземних компіній, в тому числі японських, попередньою "зміною поглядів" стосовно роботи інвесторів у вільних економічних зонах в Україні. Значну увагу на бізнес-і було також приділено питанням співпраці Україніи та Японії в банківській сфері.
    На бізнес-і відзначалося, що торговельно-економічне співробітництво є прiоритетним у загальному спектрi вiдносин України та Японії. Мова йшла про створення у 1994 році в структурі Японської федерацiї економiчних органiзацiй "Кейданрен" (з травня 2002 року – Японська федерація бізнесу) Комiтету ділового співробітництва з Україною ("Український комiтет"). Фундаторами зазначеного Комiтету виступило близько 30 зацiкавлених у спiвробiтництвi з Україною великих японських компанiй.
    Українсько-японська співпраця активно продовжується вже понад 10 років. У 1995 році японська сторона включила Україну в Нацiональну систему генеральних преференцiй і вiдкрила кредитування японського експорту в Україну. 28 ня 1995 році було пiдписано кредитнi угоди з Ексiмбанком Японiї загальним обсягом 200 млн доларів. 17 вересня 1996 року уряд Японії включив Україну до списку країн, яким надаються страхові гарантії по зовнішньоекономічним операціям. Важливим кроком у розбудові двостороннього торговельно-економічного співробітництва стало підписання 6 жовтня 1997 року меморандумів із Міністерством міжнародної торгівлі та промисловості (ММТП) і Ексімбанком Японії (нині Японський банк міжнародного співробітництва) щодо забезпечення японських урядових гарантій торговельного та інвестиційного страхування експорту, кредитів та інших зовнішньоекономічних операцій з Україною. Ці документи створили правове поле для відкриття нових кредитних ліній Ексімбанком Японії.
    Нову сторінку в розвитку фінансово-інвестиційного співробітництва між урядами Японії та України було відкрито навесні 2005 року. 29 березня в Києві підписано міжурядову угоду та кредитну угоду про надання позики у сумі 19 млрд йен на реконструкцію Державного міжнародного аеропорту України "Бориспіль". Цей проект став першим у рамках програми Офіційної допомоги розвитку уряду Японії. За статистикою Державної митної служби України, обсяг експортно-імпортних операцій між Україною та Японією в 2005 році перевищив 600 млн дол. США, збільшившись у порівнянні з минулим роком приблизно на 12 відсотків.
    Головними товарами українського експорту до Японії є неблагородні метали та вироби, продукція тваринництва, головним чином сухе молоко, продукція машинобудування, устаткування та механізми, продукція хімічної промисловості, текстиль та текстильні вироби. Головними товарами японського імпорту в Україну залишаються транспортні машини та запасні частини, промислове устаткування, прилади і апарати, продукція хімічної промисловості, пластмаси.
    „Урядовий портал”
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.