• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна і Туркменістан домовились
    Опубликовано: 2005-10-14 17:56:00

    Україна і Туркменістан домовились зафіксувати ціну на природний газ для України на майбутній рік на рівні 44 дол. за 1 тис. куб. м.

    Про це у п'ятницю повідомила прес-служба Міністерства палива і енергетики України.

    Зокрема, прес-служба зазначає, що 12 та 13 жовтня відбулися переговори сторін у розширеному складі, в яких взяли участь міністр Мінпаливенерго Іван Плачков, голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко та Посол в Туркменістані Майко з президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим.

    Сторони обговорили широкий спектр питань українсько-туркменського співробітництва, насамперед, у паливно-енергетичній сфері.

    Найбільше уваги було приділено питанням поставок продукції у рамках розрахунків по товарній частині за отриманий Україною у 2004 році - першій ині 2005 року туркменський природний газ та участі українських компаній у спорудженні інвестиційних об'єктів загальнодержавного значення в Туркменістані.

    У результаті переговорів було погоджено 11 пунктів. Зокрема, було погоджено терміни офіційного візиту прем'єр-міністра України Юрія Єханурова в Туркменістан 26-27 жовтня, зафіксовано ціну на природний газ, який буде поставлятися в Україну у 2006 році на рівні поточного року – 44 дол. за 1 тис. куб. м.

    Також було поставлено "крапку" у спекуляціях деяких ЗМІ щодо можливого призупинення туркменською стороною постачання газу в Україну у жовтні.

    Щодо товарних поставок за отриманий Україною у 2004-2005 роках туркменський природний газ, обсяг продукції українського виробництва буде залишено без змін.

    У той же час було прийнято рішення розрахунки за 2004 рік провести поставками товарів згідно з узгодженою номенклатурою, цінами та графіком поставок. Що стосується розрахунків за нинішній рік, сторони дійшли згоди про переведення частини товарної заборгованості у грошову.

    Також сторони відпрацювали графік погашення грошової заборгованості протягом 2005-2006 років. За результатами переговорів було досягнуто домовленості щодо зменшення ціни розрахунків по товарній частині за поставлений у першому півріччі 2005 року туркменський природний газ з 58 дол. до 44 дол. США за 1 тис. куб. м.

    Під час переговорів було отримано згоду керівництва Туркменістану щодо участі українських компаній у розробці нафтогазових родовищ на туркменському шельфі Каспійського моря.

    Також сторони погодилися щодо необхідності завершення компресорної станції "Дер'ялик" до 27 жовтня 2005 року – Дня Незалежності Туркменістану.

    Як повідомляє агентство, українська сторона підтвердила готовність у повному обсязі поновити роботи на спорудженні мосту через р. Амудар'я.

    На переговорах було підтримано пропозицію української сторони щодо необхідності укладення довгострокової Угоди між Україною і Туркменістаном про співробітництво у нафтогазовій сфері. Зі свого боку туркменська сторона підкреслила, що це співробітництво має будуватися з урахуванням інтересів третього партнера – Росії, і запропонувала провести найближчим часом з цього приводу тристоронні переговори.

    В той же час туркменська сторона підтримала пропозицію української стосовно доцільності відкриття в Києві Торгового дому Туркменістану, в якому буде представлено широкий асортимент туркменських товарів, у тому числі килимів та продукції текстильної промисловості.

    У рамках розширення співробітництва в гуманітарній сфері українська сторона запропонувала провести Дні культури Туркменістану в Україні, що із задоволенням було підтримано туркменською стороною.

    Також було підтверджено готовність української сторони щодо розширення співробітництва у сфері освіти, зокрема навчання туркменських студентів у вузах України.

    Українська правда

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.