• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко відкрив художньо-публіцистичну виставку «Розгойдані дзвони пам’яті»
    Опубликовано: 2005-11-25 14:18:00
    Президент України Віктор Ющенко в Українському домі відкрив художньо-публіцистичну виставку «Розгойдані дзвони пам’яті», присвячену жертвам Голодоморів і політичних репресій в Україні. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.
     
    Виступаючи на церемонії відкриття виставки, Глава держави наголосив, що Голодомори залишаються найбільшою національною трагедією, яку пережила Україна – у них загинуло близько 15 мільйонів українців, тобто більше, ніж під час Другої світової війни. Президент зазначив, що досі в темі Голодомору залишається багато нерозкритих сторінок, які потрібно вивчати. Він підкреслив, що не лише Україна, а й увесь світ має пам’ятати про цю трагедію, щоб не допустити її повторення. Водночас Президент зазначив, що на сьогодні в Україні досі немає пам’ятника, який би був адекватним масштабам цієї трагедії. «Я звертаюся до міністра культури України, урядовців, ів парламенту: ми повинні заплатити свою частину данини українській трагедії», – сказав Віктор Ющенко. Він перекй у необхідності проведення конкурсу проектів, за результатами якого в Україні буде споруджено такий пам’ятник.
     
    Глава держави також підкреслив, що одним з найактуальніших питань також залишається створення Українського національного інституту пам’яті. «Це виклик, який стоїть перед нашим поколінням», – перекй В. Ющенко. Президент із вдячністю зв усіх тих людей, які багато років тому почали порушувати тему Голодомору, насамперед, письменника Василя Барку, який у 1963 році у своїй книзі «Жовтий князь» уперше вжив слово Голодомор, та поета Бориса Олійника. Віктор Ющенко також нав, що вперше Голодомор в Україні 1932-1933 років актом геноциду проти українського народу визнав Американський Конгрес у 1988 році. А пізніше аналогічні рішення прийняли парламенти Австралії, Канади, Угорщини, Аргентини і самої України. Учора до цього переліку приєднався сейм Литви, який теж прийняв таке рішення.
     
    Президент звернувся із закликом до всієї міжнародної спільноти визнати Голодомор 1932-33 р. р в Україні геноцидом. «Я просив би українські політичні та громадські організації активізувати і продовжити роботу в цьому напрямку. Ми повинні досягти світового визнання цієї трагедії національної. Світ повинен про це знати», – сказав В. Ющенко. Він також висловив думку, що в Україні має бути створений документальний фільм, який би «глибоко відобразив цю трагічну сторінку нашої історії». «У 2003 році, – підкреслив Президент України, – ООН своєю декларацією також визнала геноцидом Голодомор 1932-33 р.р. До цього документу долучилися 63 країни». Він також сказав, що доручає українським дипломатам продовжити роботу серед країн-ів ООН.
     
    Президент також подякував Київській міській організації Всеукраїнського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса за те, що його и порушили тему створення в Україні Музею Голодомору.
     
    Глава держави підкреслив, що 26 листопада, коли Україна відзначатиме День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій, хотів би, щоб «українська нація, можливо, вперше зробила все можливе, аби цей день був днем, адекватним пам’яті цієї глибокої трагедії» та зазначив, що тодішні події торкнулися всіх регіонів України. Президент закликав кожного громадянина держави завтра вшанувати пам’ять загиблих.
     
    Говорячи про заходи із вшанування пам’яті, Глава держави, зокрема, нав, що 26 листопада буде закладено в Києві першу алею Калинового гаю, присвяченого жертвам Голодоморів. «Я хотів би, щоб ми усі долучилися до цього і хотів би бачити там побільше дітей, молоді, студентів», – підкреслив Президент та зазначив, що було б дуже прикро, якщо у цьому заході «візьмуть участь лише урядовці та політики».
     
    Віктор Ющенко також звернувся до усіх водіїв авто завтра о 16.00, коли в Україні буде оголошено хвилину мовчання, зупинити рух своїх автомашин та посигналити. Також Глава держави закликав усіх громадян країни долучитися до акції «Запали свічку у своєму вікні».
     
    Віктор Ющенко подякував організаторам виставки за її проведення. На виставці представлені художні твори, фотографії, копії документів, які стосуються теми Голодомору та політичних репресій в Україні. На церемонії відкриття виставки звучала музика у виконанні Державного симфонічного оркестру України та ораторії у виконанні хорової капели Києво-Могилянської академії.
     
    Після церемонії відкриття Президент оглянув експозицію виставки. На заході були присутні Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, міністр культури та туризму Ігор Ліховий.
     
    ELCOMART Политика
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.