• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: Ми платитимемо за газ «за зрозумілою ціною»
    Опубликовано: 2005-12-30 09:17:00

    Президент України Віктор Ющенко вважає, що сьогодні об’єктивна ціна російського газу в Україні становить 75-80 доларів США за одну тисячу кубометрів. «З кожним роком ця ціна буде змінюватися відповідно до вимог європейської формули обрахунків», – заявив він, відповідаючи на запитання журналістів. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    Глава держави нав, що на сьогодні ціна російського газу для України становить 50 доларів США за тисячу кубометрів, крім того ще 1,5 млрд. кубометрів були закуплені по 80 дол. «Таким чином, в цьому році середня ціна російського газу на українському ринку була 65 дол., множимо це на динаміку змін цін на вугілля, а ми їх підняли на 17 відсотків, змін на сиру нафту, паритети, торг і ми легко вийдемо, що об’єктивна ціна російського газу на українському ринку сьогодні – це 75-80 доларів», – наголосив він.

    При цьому В. Ющенко відзначив, що сьогодні дуже важливо чесно говорити про рівень ціни на газ, рівень транзиту і умови перехідного періоду. Президент також зауважив, що він високо цінує ті переговорні ініціативи, які виникли сьогодні у двох сторін, додавши, що і українська делегація поїхала в Росію «не з понім» пакетом. Він висловив переконання, що переговорний процес сьогодні тільки в розпалі. «Я перекй, що ми крок за кроком будемо приходити до загальної вимальованої картини гармонізації всього газового і транзитного господарства», – підкреслив Президент.

    Глава держави також зазначив, що Україна була в ініціативі формування європейських відносин щодо організації газового ринку. За його словами, йдеться про необхідність перегляду умов формування українського транзиту і його лібералізації; за європейською формулою зробити забезпечення лібералізації російської ціни за газ. «Ми б хотіли привести у відповідність європейській практиці забезпечення технологічним газом для прокачки російського газу на територію Європи. Європейська практика говорить, що це питання виключно сторони, яка продає газ, а не тієї, яка його транспортує», – додав він.

    Також, за словами Президента, українська сторона хотіла б говорити про календарний графік поставок газу, а також про нову політику використання підземних газових сховищ. «Це все в рамках європейських вимог для того, щоб забезпечити календар поставок, тиск у великій магістралі, ціну на транзит, ціну на газ», – сказав Президент України.

    Президент України також заявив, що сьогодні Україна не потребує кредитів для закупівлі російського газу і буде розраховуватися за газ своїми коштами, однак, за «зрозумілою, правильно, об’єктивно сформованою ціною, причому в тому числі і ціною перехідного періоду».

    Глава держави також зазначив, що метою української сторони є досягти домовленості про поетапний перехід до нової ціни за газ. Такий перехідний період, за словами В. Ющенка, «скоріше за все, займе три роки». У цьому контексті Віктор Ющенко висловив переконання, що сьогодні обидві сторони переговорного процесу розуміють необхідність перехідного періоду.

    ELCOMART Политика

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.